Cicero Moraes/Arc-Team Brazil
Homo sapiens

Miltä ensimmäiset Homo sapiensit näyttivät?

Yli 30 000 vuotta sitten Egyptissä haudattiin miespuolinen vainaja. Nyt tutkijat ovat mallintaneet tuon varhaisen esi-isämme kasvot tietokoneella – ja tulos yllättää.

”Kallon muoto on nykyaikainen, mutta siinä on joitakin menneisyyteen viittaavia piirteitä – esimerkiksi leuka on jykevämpi kuin nykyihmisillä.”

Näin toteaa 3D-suunnittelija Cícero Moraes, joka on yhteistyössä brasilialaisen tutkimusryhmän kanssa luonut kasvot yhdelle vanhimmista löydetyistä Homo sapiens -ihmisen luurangoista.

Miehen jäännökset löydettiin Niilin laaksosta vuonna 1980, ja niitä on siitä lähtien säilytetty Kairon Egyptiläisessä museossa.

Tutkimusten perusteella luut kuuluvat Egyptissä yli 30 000 vuotta sitten eläneelle miehelle, ja rekonstruktion perusteella hän muistutti pitkälti nykyihmisiä – vaikkakin hänen leukansa oli hieman leveämpi.

Homo sapiens

Tutkijoiden mukaan ensimmäiset Homo sapiensit muistuttivat pitkälti nykyihmisiä.

© Cicero Moraes/Arc-Team Brazil

Kallo on hyvin säilynyt

Luurangolta puuttuvat muun muassa kädet, jalat ja muutamia kylkiluita, mutta kasvojen luut ovat säilyneet niin hyvin, että brasilialaistutkijat pystyivät kuvaamaan niitä digitaalisesti.

Saatua dataa verrattiin nykyaikaisiin tilastotietoihin ja täydennettiin erilaisilla tuntemattomien henkilöiden tunnistamiseen tarkoitetuilla rikosteknisillä menetelmillä.

Emme ole juurikaan muuttuneet

Tuloksena on muinaisen ihmisen 3D-rekonstruktio, jonka tutkijat toivovat antavan lisää tietoa ihmisen evoluutiosta ja esimerkiksi siitä, miten ihmisen ruumiinrakenne muuttui, kun metsästäjä-keräilijöistä tuli maanviljelijöitä.

Tutkijoiden yllätykseksi emme ole muuttuneet 30 000 vuodessa paljonkaan.

”Jos sen ajan mies kävelisi kadulla nyt, hän ei todennäköisesti erottuisi mitenkään muista”, Cícero Moraes toteaa.

Luiden analyysi osoittaa, että 30 000 vuotta sitten elänyt mies oli kuollessaan 17–29-vuotias ja noin 160 cm pitkä.

VIDEO: Katso, miltä kuuluisat historialliset hahmot näyttäisivät, jos he eläisivät nyt