Hannes Wiedmann
Fallos

Milloin seksilelut keksittiin?

Saksalaisarkeologit kokosivat vuonna 2005 esineen, joka osoittaa, että kivikauden ihmiset osasivat nauttia seksileikeistä lähes 30 000 vuotta sitten.

Saksalaiset Tübingenin yliopiston arkeologit löysivät vuonna 2005 luolasta Etelä-Saksasta kivenpalasen. Se ei ollut muuten kovin erikoinen, mutta arkeologit arvasivat, että se kuului todennäköisesti yhteen aiemmin samasta paikasta löytyneiden kappaleiden kanssa.

He olivat oikeassa. Kun kaikki palaset yhdistettiin, tutkijoilla oli käsissään varsin tunnistettava esine: kivinen dildo, joka on mahdollisesti yksi historian vanhimmista ihmisen valmistamista seksileluista.

Fallos

Esihistoriallinen dildo on noin 20 senttiä pitkä ja tehty silttikivestä.

© Hannes Wiedmann

Kivi on 28 000 vuotta vanhaa

20 sentin pituinen kividildo löytyi tunnetusta Hohle Fels -luolasta, josta on arkeologit ovat aiemminkin tehneet löytöjä esihistorialliselta ajalta – sieltä on löydetty muun muassa muinaisten ihmisten tekemiä figuureja ja soittimia.

Kivenkappaleet kaivettiin tuhkakerroksesta, jonka ajoituksen perusteella kivinen fallos työstettiin noin 28 000 vuotta sitten. Kiven muoto, koko ja sileäksi hiottu pinta viittaavat tutkijoiden mielestä siihen, että esinettä on käytetty dildona.

Dildotutkimukseen osallistuneen Tübingenin yliopiston professorin Nicholas Conardin mukaan kivinen dildo on ”hiottu erityisellä huolellisuudella”.

Kreikkalaiset lempivät leipää

Historialliselta ajalta dildoja tunnetaan etenkin antiikin Kreikasta. Dildot mainitaan myös useissa antiikin kreikkalaisissa komedioissa, ja niiden kuvia on antiikin ajan maljakoissa.

Kreikkalaisdildot olivat yleensä villalla täytettyjä nahkaputkia. Joidenkin tutkijoiden mukaan toinen yleinen dildotyyppi oli niin sanottu olisbokollix, eräänlainen kova, fallokseksi muotoiltu leipä.