Sveučilište u Zadru
Vedenalainen tie Kroatiassa.

Merenpohjasta löytyi 7 000 vuotta vanha tie

Kroatian rannikolla Adrianmerellä vaikutti kivikaudella suuria kulttuureja, joita arkeologit ovat nyt alkaneet tutkia. Nyt he ovat löytäneet merenpohjasta muinaisen tien, joka johtaa ”Kroatian Atlantikseen”.

Kun arkeologit tutkivat merenpohjaa, he odottavat yleensä löytävänsä laivanhylkyjä tai laivoista pudonneita esineitä.

Kroatialaisen Korčulan saaren edustalta löytyi kuitenkin jotain aivan muuta – nimittäin 7 000 vuotta vanha tie. Se yhdisti muinoin saaren nykyään veden alle jääneeseen Solinen asutuskeskukseen, joka kuului Adrianmeren rannalla 5000–2500-luvuilla eaa. vaikuttaneeseen kivikautiseen Hvarin kulttuuriin.

Kroatialaisen Zadarin yliopiston arkeologit äkkäsivät tien olemassaolon löydettyään tasaisia kivilaattoja, joilla tien pinta oli huolellisesti kivetty.

Tien ajoituksessa käytettiin jäännöksiä puusta, jota oli käytetty apuna tienrakennuksessa ja joka oli säilynyt nykypäiviin merenpohjan hapettomissa mutataskuissa. Radiohiiliajoitus osoitti puun olevan peräisin suunnilleen 4900-luvulta eaa.

VIDEO: Meriarkeologit tutkivat vedenalaista muinaistietä

Videofilmi vedenalaisen tien arkeologisista kaivauksista.

Meri nielaisi Kroatian Atlantiksen

Tien ja tuhansia vuosia vanhojen asutuskeskusten peittyminen veden alle johtuu luonnonilmiöistä. Merivirtojen muutokset, vulkaaninen toiminta ja jäätiköiden sulaminen ovat nostaneet Adrianmeren pintaa jopa 4–5 metrillä viimeisten parin tuhannen vuoden aikana.

Siksi monet muinoin asutetut rannikkoalueet ovat nykyään veden alla, ja monet kutsuvat niitä leikillisesti ”Kroatian Atlantikseksi”.

Meren nielaisemien alueiden kaivaukset ovat vasta alussa, ja arkeologit uskovat tekevänsä tulevina vuosina merkittäviä löytöjä.