Makaaberi löytö: Hautajaisissa syötiin vainajaa

10 000 vuotta vanhat luurangot Etelä-Amerikasta kertovat yllättäviä asioita muinaisista hautajaisrituaaleista.

Arkeologit merkitsevät luurangon löytöpaikan GPS-laitteilla.

© Alberto Barioni

Antiquity-lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, että muun muassa vainajan kaulan katkaisu, luiden polttaminen, hampaiden irrotus ja ehkä jopa ihmissyönti olivat osa hautajaisrituaaleja muinaisessa Brasiliassa.

Arkeologit tutkivat 26 hautalöydöstä Lagoa Santan luola-alueella Brasiliassa.

Luolat on tunnettu lähes 200 vuotta, mutta vasta nyt tutkijat ovat perehtyneet niistä löydettyjen vainajien hautajaisrituaaleihin.

Tämä mies oli haudattu omassa kallossaan.

© LEEH-USP

Haudattiin omassa kallossaan

Useilta luurangoilta oli irrotettu hampaita ja porattu reikiä leukaan. Joiltakin oli hakattu kädet irti ja poltettu.

Yhdessä tapauksessa luut oli katkottu palasiksi ja poltettu, minkä jälkeen ne oli asetettu vainajan kallon sisään. On mahdollista, että yhteisön jäsenet ovat myös syöneet ruumiita.

”Uskomme, että samoin kuin monissa muissa kulttuureissa, he ovat suorittaneet erilaisia rituaaleja kunnioittaakseen vainajaa ja järjestääkseen tälle asianmukaiset hautajaiset”, kertoo bioarkeologi André Strauss, joka on myös yksi artikkelin kirjoittajista.

Hampaat irrotettiin pian kuoleman jälkeen.

© Mauricia de Paiva

”Kuolleiden paloittelu kuulostaa varmasti monesta kauhealta, mutta olen varma siitä, että nämä rituaalit oli nimenomaan tarkoitettu kunnianosoitukseksi vainajalle”, Strauss toteaa.

Hän ei ole yllättynyt siitä, että hautajaisissa on ehkä harjoitettu ihmissyöntiä:
”Ihmissyönnistä emme ole varmoja, mutta ei se yllättäisikään. Sitä on esiintynyt monissa yhteiskunnissa ja yhteisöissä – ja sitä harjoitetaan symbolisesti jopa kristillisissä kirkonmenoissa. Senkin tarkoitus on ollut osoittaa vainajalle kunnioitusta.”