Maailman vanhin lumikenkä kuului Ötzin esivanhemmille

Tirolista löytyi maailman vanhin lumikenkä samalta alueelta, josta jäämies Ötzi löydettiin.

Maailman vanhin lumikenkä on 5 800 vuotta vanha, mutta se muistuttaa lumikenkiä, joita käytettiin Tirolissa aina 1900-luvulle asti.

Itävallan rajaa kartoittamassa ollut kartanpiirtäjä Simone Bartolini löysi vuonna 2003 lumikengän Tirolin Alpeilta. Lumikenkä koostui puolitoistametrisestä koivun oksasta tehdystä kehyksestä ja sen ympärille kierretystä punoksesta.

Kenkä muistutti lumikenkiä, jollaisia paikalliset olivat käyttäneet vain kymmeniä vuosia aiemmin, ja Bartolini arvioi sen vuoksi kengän iäksi enintään sata vuotta.

Peräisin kivikaudelta

Bartolini arveli, että joku maanviljelijä oli ehkä hukannut lumikengän karjaa ajaessaan, ja vei löytönsä kotiin muistoksi.

Kun hän hiljattain antoi lumikengän arvioitavaksi arkeologeille, ilmenikin, että kenkä oli paljon vanhempi ja merkityksellisempi kuin hän oli luullut.

Radiohiiliajoituksen perusteella lumikenkä on noin 5 800 vuotta vanha ja peräisin siis aina kivikaudelta asti. Niinpä se on maailman vanhin lumikenkä.

Ötzikin käytti lumikenkiä

Bartolini löysi lumikengän 3 134 metrin korkeudelta alueelta, josta jäämies Ötzi löytyi vuonna 1991. Lumikenkä on vain muutamaa sukupolvea vanhempi kuin Ötzi, ja arkeologit uskovat sen perusteella, että Ötzikin käytti samankaltaisia lumikenkiä eläessään.

”Kenkä on todiste siitä, että kivikaudella Alpeilla eli ihmisiä, jotka osasivat varustautua alueen vaikeisiin olosuhteisiin”, kertoo tohtori Catrin Marzoli Tirolin kulttuuriperinnön laitokselta. Hän kuvailee löytöä ainutlaatuiseksi.

Lumikenkä pannaan esille Etelä-Tirolin arkeologiseen museoon, jossa myös Ötzi on nähtävillä.