Maailman vanhimmat eturauhaskivet löytyivät

Kolme noin 12 000 vuotta vanhaa eturauhaskiveä kertoo siitä, että tuskallinen vaiva on ollut miehille tuttu jo vuosituhansia sitten.

Eturauhaskivet ovat noin hasselpähkinän kokoisia. Tutkijoiden mukaan henkilö on kärsinyt kovia tuskia ennen kuolemaansa.

© Universitá di Padova

Brittiläiset ja italialaiset arkeologit ovat löytäneet esihistoriallisen hautausmaan kaivauksissa maailman vanhimmat eturauhaskivet.

Löytö tehtiin jo vuonna 2013, mutta arkeologit ovat tuoneet asian julkisuuteen tutkimusraportissaan vasta nyt.

Tuskallinen vaiva

Löytyneet eturauhaskivet ovat poikkeuksellisen suuria, ja niiden iäksi on määritetty noin 12 000 vuotta, mikä tekee niistä lajissaan maailman vanhimmat.

Eturauhaskivet ovat ­nykyisin melko tavallinen vaiva yli 50-vuotiailla miehillä, ja tuoreen löydön valossa kivulias vaiva ei siis ole miehille mikään uusi tuttavuus.

Löytö on herättänyt kiinnostusta

”Sairaus vaivasi myös esihistoriallisen ajan ihmisiä, jotka elivät aivan toisenlaista elämää kuin me nykyisin”, sanoo arkeologi Donatella Usai, joka johtaa Keski-Sudanissa tehtävää kaivaushanketta.

Löytö kiinnostaa myös muita tutkijoita kuin arkeologeja ympäri maailmaa.

Sen odotetaan muun muassa avaavan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia ymmärtää muinoin eläneiden ihmisten terveydentilaa ja elinolosuhteita.