Luolasta löytyi uusi ”mini-ihminen”

Tutkijat löysivät Filippiineiltä jälkiä aiemmin tuntemattomasta ihmislajista. Ainakin 50 000 vuotta vanhojen luiden perusteella laji muistutti paljon nykyihmistä mutta oli alle 120 senttimetrin mittainen.

Filippiiniläistutkijat löysivät uuden ihmislajin maan suurimmalla, Luzon-nimisellä saarella sijaitsevasta luolasta.

Ensimmäiset luiden kappaleet ja hampaat löysi arkeologi Armand Mijares jo vuonna 2007.

Mijares luuli aluksi löytäneensä eläimen jäännöksiä, mutta seuraavien 12 vuoden aikana tutkimukset ja uudet löydöt vahvistivat, että kyseessä oli uusi haara Homo-suvussa, johon kuuluvat muun muassa Homo erectus ja tietenkin nykyihminen eli Homo sapiens.

Muistutti osin nykyihmistä

Uusi laji sai nimen Homo luzonensis eli luzoninihminen löytösaaren mukaan. Kaikkiaan on löydetty luita ja hampaita lajin kolmelta eri yksilöltä, jotka elivät noin 50 000–67 000 vuotta sitten.

Homo luzonensis asui luolissa, ja se muistutti nykyihmistä esimerkiksi hampailtaan. Sen luut olivat kuitenkin hyvin pieniä, ja niiden perusteella arkeologit ovat arvelleet sen olleen alle 120 senttimetriä pitkä. Tutkijat ympäri maailmaa ovat innoissaan löydöstä:

”Pidän tätä ehdottomasti yhtenä tärkeimmistä löydöistä, joita tulemme näkemään moniin vuosiin”, totesi paleoantropologi Aida Gómez-Robles, joka arvioi tutkimuksen ennen sen julkaisua.

Päätyi Filippiineille ehkä sattumalta

Löytö voi olla todiste siitä, että ihmisen sukulaisia tuli Afrikasta Kaakkois-Aasiaan, mitä tutkijat eivät ole pitäneet todennäköisenä. Siitä, miten he sen tekivät, ei kuitenkaan ole löytynyt vielä yksimielisyyttä.

Osa tutkijoista uskoo, että muutto on tapahtunut meren yli esimerkiksi lautoilla, kun taas osa on sitä mieltä, että siirtymä on ollut sattumaa ja esimerkiksi tsunamin seurausta.

Homo luzonensiksen hampaat muistuttivat Homo sapiensin hampaita.