cometresearchgroup.org
Komet Syrien Abu Hureyra

Komeetta hävitti kivikautisen yhteisön

Yksi maailman varhaisimmista pysyvistä yhteisöistä tuhoutui tutkijoiden mukaan kuumuusinfernossa.

Noin 12 800 vuotta sitten pienessä kivikauden kylässä nykyisen Syyrian tienoilla sattui kauhea katastrofi, kun taivaankappale räjähti maapallon ilmakehässä kylän yläpuolella ja poltti asukkaat kuoliaaksi sekunnin tuhannesosassa.

Näin uskoo tutkijaryhmä, joka analysoi nykyisin tekojärven alla olevasta Abu Hureyran asutuksesta peräisin olevaa materiaalia.

Yhdysvaltalaisen Santa Barbaran yliopiston geologian professorin James Kennettin mukaan hän löysi kollegoineen eri mineraaleja sisältävää sulanutta lasia, jota on lentänyt ympäriinsä.

Äärimmäinen kuumuus

Kennett toteaa, että ihminen, tulivuoren purkaus tai salamat eivät voi saada aikaan sellaista kuumuutta.

”Se sulattaisi auton alle minuutissa” Kennett selittää tiedesivustossa phys.org.

Hänen mukaansa vain kosminen törmäys voisi tuottaa niin suurta kuumuutta.

Sulanut lasi sisälsi muun muassa kromia, titaania ja platinaa, jotka olivat kaikki altistuneet yli 2 000 asteen lämpötilalle.

Saattoi johtaa viilentymiseen

James Kennett ja hänen kollegansa uskovat, että syynä on todennäköisesti ollut komeetta, joka on räjähtänyt ilmakehässä.

Kennettin mukaan komeetan vaikutukset ulottuivat suureen osaan maailmaa, ja se saattoi aiheuttaa ilmaston äkillisen viilenemisen maapallolla ja johtaa useiden suurten eläinlajien, kuten mammuttien sekä Pohjois-Amerikan hevosten ja kamelien, häviämiseen maan päältä.