Museo de Altamira y D. Rodríguez/University of Kansas
Hulemaleri, atlatl, stenalder

Kivikautisten puoliympyröiden arvoitus saattoi ratketa

Tutkijat ovat yrittäneet jo 150 vuoden ajan selvittää, mitä Ranskasta löytyneet kivikautiset puolikuun muotoiset esineet oikein ovat. Nyt eräällä antropologilla saattaa olla ratkaisu arvoitukseen.

Koru tai ehkä jonkinlainen kiinnike vaatteiden pitämiseen paikallaan. Nämä olivat asiantuntijoiden alustavia arvioita kahdestatoista puoliympyrän muotoisesta esineestä, jollaisia arkeologit ovat löytäneet kivikautisilta kaivauksilta ympäri Ranskaa jo 1870-luvulta lähtien.

Nyt Kansasin yliopiston antropologi Justin Garnett esittää kuitenkin aivan uuden teorian. ”Esineet muistuttavat vipukeihäitä käyttäneiden pohjois- ja eteläamerikkalaisten heimojen sormipidikkeitä”, Garnett sanoo lehdistötiedotteessa.

Uudessa tutkimusartikkelissa kerrotaan, miten Garnett testasi teoriaansa ja päätyi siihen lopputulokseen, että pienet puolikuun muotoiset esineet muistuttivat asteekkien vipukeihään heittovivun eli atlatlin sormipidikkeitä.

Puuvartisen atlatlin toisessa päässä on pidikkeet sormille ja toisessa koukku, johon keihään takapää asetetaan. Vivun avulla keihästä voidaan heittää tavallista keihästä kovemmin ja tarkemmin esimerkiksi metsästettäessä.

Garnettin mukaan heittovivun puiset osat ovat lahonneet jo aikaa sitten, ja jäljelle ovat jääneet vain sormipidikkeet.

Atlatl

Yhdysvaltalaisnuoret opettelevat vipukeihään käyttöä. Kuvan keihään sormipidikkeet on tehty nahasta, mutta muutoin periaate on aivan sama kuin kivikautisissa keihäissä.

© Kaibab National Forest

Kivikautiset aseet olivat luultua kehittyneempiä

Testatakseen teoriaansa Garnett valmisti ranskalaisista puoliympyrän muotoisista esineistä kopiot hirvensarvesta ja liitti ne atlatl-kopioihin, joita hän opetteli vuoden ajan heittämään kohti maalitaulua.

Kokeen aikana kävi ilmi, että sormipidikkeet toimivat aivan odotetusti. Kun Garnett tutki kopioihin vuoden aikana tulleita kulumisjälkiä, hän havaitsi, että ne vastasivat täsmälleen ranskalaisesineistä löytyneitä jälkiä.

Arkeologien mukaan puolikuun muotoiset esineet ovat noin 22 000 vuotta vanhoja. Jos Garnettin teoria pitää paikkansa ja kyse on todella vipukeihäiden sormipidikkeistä, se tarkoittaa, että ihminen käytti puisia keihäitä 5 000–6 000 vuotta aiemmin kuin tähän asti on oletettu.

Tämä ei yllättäisi Garnettia.

”Moni ajattelee virheellisesti, että kivikauden aseet olivat vaatimattomia ja alkeellisia”, hän sanoo. ”Esihistoriallisten ihmisten esineet ja välineet olivat kuitenkin kehittyneitä ja monimutkaisia tavalla, jota me nykypäivän ihmiset emme välttämättä heti ymmärrä”.

atlatl, vipukeihäs, kivikausi

Sormipidikkeen avulla metsästäjä sai sekä heittovivusta että keihäästä pitävämmän otteen.

© The University of Kansas