Kivikauden taiteilija veisti pikkulinnun

Kiinasta löydetty miniveistos on historiallisesti merkittävä, sillä tutkijoiden mukaan se todistaa, että aasialaiset eivät oppineet koristeveistosten tekoa eurooppalaisilta.

kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
© Francesco D'Ericco & Luc doyon

Kiinassa kaivauksia tehneet arkeologit löysivät tähän asti vanhimman Aasiasta peräisin olevan koristeveistoksen. Kivestä taitavasti veistetty lintu on noin 13 500 vuotta vanha, ja se löydettiin Henanin maakunnasta.

Lintu on pituudeltaan vain 1,9 senttimetriä nokan kärjestä pyrstön kärkeen, ja se on tehty yhdestä luunkappaleesta, jota on kovetettu tulella.

Taiteilija veisti linnun kehon terävän kiven avulla ja lisäsi linnulle vieläpä pyrstön, joka muodostaa vastapainon nokalle, jolloin lintu pystyy seisomaan pystyssä itsekseen – keikahtamatta nokalleen tai pyrstölleen.

pieni lintu, Kiina, Henan, kivikausi
© Francesco D'Ericco & Luc doyon

Maailman vanhin veistos Saksasta

Mikroskoopin avulla tutkijat havaitsivat, että linnun muotoiluun oli käytetty useita välineitä: Luuta oli koverrettu taltalla, sen pintaa oli raaputettu jollakin ja lopuksi pinta oli kiillotettu kiiltäväksi.

Tutkijoiden mukaan löytö voi kumota aiemman teorian, jonka mukaan pienten koristehahmojen valmistus levisi Euroopasta muualle maailmaan – teoria perustui siihen, että maailman vanhin veistos löydettiin Saksasta.

Niin kutsuttu Leijonamies-veistos löydettiin Hohlenstein-Stadelin alueelta, ja se on noin 40 000 vuotta vanha. Veistos on tehty mammutin syöksyhampaasta.

Tutkijat toteavat, että pieni lintupatsas on ensimmäinen merkki siitä, että kiinalaiset olivat kehittäneet oman veistotaiteensa eurooppalaisista riippumatta.