Shutterstock

Kivikauden salaperäinen luolataide

4 000 vuotta sitten kivikauden metsästäjäyhteisöt alkoivat maalata luolien seiniin, mutta tutkijat eivät vieläkään tiedä, mitä taiteilijat halusivat kymmenillätuhansilla luolamaalauksilla sanoa.

Millä ne tehtiin

© Shutterstock

Käsi

Monet luolamaalaukset on tehty väriin kastetuilla sormilla tai koko kädellä.

© Shutterstock

Puhallusputki

Eläinhahmoja väritettiin puhaltamalla jauhemaista väriä ohuella putkella.

© Shutterstock

Pensseli

Vanhimmat pensselit olivat keppiin sidottuja karvatuppoja.

Kivikauden taiteilijat maalasivat alkeellisilla välineillä kuvia, joista vanhimmat ovat kestäneet aikaa jo 64 000 vuotta.

Christian Jegou, Publiphoto Diffusion/Ritzau Scanpix

Punainen on yksi luolamaalausten yleisimmistä väreistä, sillä sitä saadaan okrasta eli hyvin yleisestä rautapitoisesta maa-aineksesta, josta voidaan valmistaa myös keltaista ja ruskeaa. Mustaa väriä saatiin leirinuotion puuhiilestä.

Christian Jegou, Publiphoto Diffusion/Ritzau Scanpix

Taiteilijat olivat tutkijoiden ­nykykäsityksen mukaan heimon šamaaneja, jotka maalasivat luolien seiniin riistaeläimiä varmistaakseen metsästäjille jahtionnen.

Christian Jegou, Publiphoto Diffusion/Ritzau Scanpix

Telineitä tarvittiin, jotta kuvia voitiin maalata myös luolan seinämien yläosiin. Taiteilija on tarvinnut apua telineiden pystyttämisessä, ja apurit ovat luultavasti myös pidelleet ­soihtuja ja tuoneet lisää värejä.

Christian Jegou, Publiphoto Diffusion/Ritzau Scanpix

Luolamaalausten ajoittaminen on vaikeaa, sillä kivikauden ihmiset maalasivat samojen luolien seinille vuosituhansien ajan, ja vanhat kuvat peittyivät uudempien alle.

Christian Jegou, Publiphoto Diffusion/Ritzau Scanpix

Suurin Lascaux’n luolasta löydetty alkuhärän kuva on 5,2 metriä pitkä.

© Universal History Archive/Getty Images

Alkuhärkä oli suosittu kuva-aihe

Lascaux’n luola sijaitsee Ranskassa Dordognen maakunnassa. Alueen muinaiset asukkaat maalasivat jääkauden päättymisen jälkeen sen seiniin yli 6 000 ­erilaista hahmoa, joista vanhimmat ovat luultavasti noin 38 000 vuotta vanhoja ja uusimmat on maalattu noin 19 000 vuotta sitten.

Kuva-aiheiden valinnat askarruttavat tutkijoita. Lascaux’n maalauksista on pystytty tunnistamaan varmuudella 606 eläintä, joista 364 on hevosia, 90 saksanhirviä, 60 alkuhärkiä, 58 biisoneita, seitsemän kissaeläimiä, yksi karhu ja yksi sarvikuono.

Esittävätkö kuvat kenties heimon tärkeimpiä saaliseläimiä? Tuskin, sillä luulöytöjen perusteella alueen asukkaat – mukaan ­lukien maalausten tekijät – söivät pääosin peuroja.

Voikin olla, että taiteilijat maalasivat niitä eläimiä, joita metsästäjät toivoivat saavansa saaliiksi. Luolasta on löydetty vain yksi ihmistä esittävä kuva, ja sekin syrjästä seinän alaosasta.

hands cave painting

Analyysit osoittavat, että useimmat käden kuvat ovat naisten tekemiä.

© Shutterstock

Naiset maalasivat eniten

Tutkijat uskovat, että useimmat luolamaalarit olivat naisia. Teoria perustuu tuhansien luolien seiniin maalattujen ­kädenkuvien analyysiin.

Tutkimukset ­nimittäin osoittavat, että noin 80 prosentilla miehistä nimetön sormi on hiukan etusormea pitempi, kun taas naisilla etusormi ja nimetön ovat yleensä suunnilleen saman pituisia.

Tutkijat mittasivat luolamaalausten kädenkuvia ja päättelivät tulosten perusteella, että ­valtaosa kuvista on naisten maalaamia.

lascaux cave reproduction

Matkailijat joutuvat tyytymään Lascaux’n luolan kopioon.

© Shutterstock

Kopioluolat ovat jo totta

Luolamaalaukset eivät kestä vaurioitumatta niitä vuosittain ihailemassa käyviä ihmismassoja, sillä ihmiskehojen ­synnyttämä lämpö ja kosteus vauhdittavat tuhoisien sienten ja homeiden kasvua.

Ranskassa ja Espanjassa ongelma on ratkaistu rakentamalla kopiot kuuluisista Chauvet’n, Lascaux’n ja Altamiran luolista.

Alkuperäisiin luoliin pääsevät nykyään vain tutkijat.