HO/AFP/RITZAU SCANPIX
Mammutti Meksiko ansa

Kivikauden ihmiset ajoivat mammutit kuolemanloukkuun

Kaksi mammuttien luita sisältänyttä ansaa ovat ensimmäinen todiste siitä, että muinainen ihminen metsästi aktiivisesti mammutteja.

Sensaatiomainen löytö Meksikossa Tultepecin lähellä osoittaa, että esihistorialliset ihmiset kaivoivat 15 000 vuotta sitten kavalia ansoja, jotka varmistivat heille suuria määriä lihaa syötäväksi.

Arkeologit löysivät kaivauksissa kahdesta suuresta kuopasta satoja mammuttien luita. Asiantuntijoiden mukaan kuopat olivat ihmisten tekemiä mammuttiansoja.

”Löytö muuttaa aiempia käsityksiämme metsästäjä-keräilijöiden ja näiden valtavien eläinten suhteesta”, kertoo Pedro Francisco Sánchez Nava Meksikon kansallisesta antropologian ja historian laitoksesta (INAH).

Metsästäjät ajoivat mammutit kuolemaan

Kahdessa kuopassa oli 824 luuta, jotka olivat peräisin ainakin 14 mammutista. Arkeologien mukaan 1,7 metriä syvät ja halkaisijaltaan 25-metriset kuopat ovat ihmisten kaivamia.

Tutkijoiden arvion mukaan 20–30 metsästäjän ryhmä ajoi soihtujen ja keppien avulla mammutit kohti ansoja. Kun mammutti putosi kuoppaan, jonka seinät olivat pystysuorat ja josta oli siksi mahdoton paeta, se tapettiin. Arkeologit ovat löytäneet monista luista jälkiä paloittelusta.

Ensimmäinen todiste suunnitelmallisesta mammutinmetsästyksestä

Tutkijoiden mukaan nyt on saatu ensimmäistä kertaa todisteita siitä, että kivikauden ihmiset metsästivät mammutteja aktiivisesti.

Aiemmin on oletettu, että mammutteja on tapettu ja syöty vain silloin, jos eläin on esimerkiksi jäänyt johonkin loukkuun tai ollut haavoittunut.

Jopa kahdeksan tonnia painaneet mammutit kuolivat sukupuuttoon noin 4 300 vuotta sitten. Tutkijat löysivät kahdesta ansasta myös jäännöksiä esihistoriallisesta kamelista ja hevosesta, jotka ovat mammuttien tapaan myös kuolleet sukupuuttoon.

Alueelta aiotaan nyt etsiä lisää mahdollisia ansakuoppia.