Shutterstock

Kivikauden figuuri matkusti ällistyttävän matkan

Willendorfin Venus veistettiin 24 000 vuotta sitten. Uuden tutkimuksen mukaan kuuluisa patsas kulki pitkän matkan ennen saapumistaan Itävaltaan.

Yli 24 000 vuotta sitten kivikautinen taiteilija veisti kalkkikivestä 11 senttiä pitkän, rehevän alastoman naishahmon. Patsas löytyi vuonna 1908 Itävallasta Willendorfin kylästä, mistä se sai nimen Willendorfin Venus. Figuurin materiaalia, ooliittia, ei esiinny alueella, joten tutkijat ovat tienneet, että se on tuotu muualta, mutta vasta nyt on selvinnyt, mistä.

Antropologi Gerhard Weber tutkijaryhmineen Wienin yliopistosta tutki patsaan materiaalin tietokonetomografialla, ja siitä paljastui useita kalkkikivikerroksia. Ne toimivat ikään kuin ”sormenjälkinä”, joiden perusteella tutkijat pystyivät jäljittämään kiven alkuperää.

”Tutkimuksissa osoittautui, että Pohjois-Italiasta löytyy täydellinen vastaavuus”, Weber kertoo.

Italiassa sijaitsevan 1 400 metriä korkean Sega di Ala -vuoren kalkkikivi vastaa parhaiten kiveä, josta Willendorfin Venus on tehty.

© Shutterstock, HISTORIA

Takana pitkä matka

Tutkijat olivat melkoisen yllättyneitä siitä, että patsas oli kotoisin Pohjois-Italiasta, sillä se merkitsee sitä, että Venus-patsasta – tai sen raaka-ainetta – on kuljetettu aikoinaan yli 550 kilometriä.

Se osoittaa, että kivikauden ihmiset olivat liikkuvaisempia kuin olemme uskoneet. Venus-hahmon on lisäksi täytynyt ylittää Alpit päästäkseen Willendorfiin.