Jalanjäljet kertovat: Neandertalilaiset olivat ehkä luultua pidempiä

Yksi satojen joukosta löytynyt neandertalinihmisen jalanjälki voi muuttaa merkittävästi käsityksiämme muinaisesta ihmislajista.

Ryhmä neandertalinihmisiä jätti Normandian rannikolle satoja jalanjälkiä, joita on nyt tutkittu.

© Dominique Cliquet/AFP/Ritzau Scanpix

Neandertalinihmisten yli 80 000 vuotta sitten jättämien jalanjälkien perusteella he eivät mahdollisesti olleetkaan niin lyhyitä kuin aiemmin on oletettu.

Noin 10–13 neandertalinihmistä kulki kymmeniätuhansia vuosia sitten Normandian rannikolla ja jätti sinne 257 jalanjälkeä.

Useimmat jäljet ovat lasten

”Jalanjäljet ovat mielenkiintoisia, sillä ne antavat välähdyksen näiden muinaisihmisten elämästä ja voimme päätellä niistä ryhmän koon ja koostumuksen”, Jérémy Duveau Ranskan luonnontieteellisestä museosta kertoi New Scientist -lehdelle.

Duveaun mukaan valtaosa tutkituista jalanjäljistä oli lasten ja nuorten. Joukossa oli kuitenkin myös selvästi muista poikkeavia aikuisen jälkiä.

Pitkän yksilön jalanjälki

Yhden aikuisen jättämän jalanjäljen perusteella tutkijat laskivat, että sen hiekkaan painanut yksilö oli ollut ainakin 175 senttiä pitkä. Arkeologien aiemmin löytämien neandertalilaisten luiden kappaleiden perusteella heidän keskipituutensa oli 150–160 senttimetriä.

Kyseinen yksilö on siis ollut poikkeuksellisen kookas, tai sitten neandertalilaiset olivat ylipäätään pidempiä kuin on luultu.