Israelista löytyi harvinainen kivikauden naamio

Israelilainen muinaisesineitä etsivä yksikkö on löytänyt harvinaisen kivinaamion, joka on peräisin alueen varhaisesta historiasta.

9 000 vuotta vanha naamio oli huolellisesti valmistettu ja viimeistelty.

Israelilaiset viranomaiset pääsivät 9 000 vuotta vahan kivisen naamion jäljille vinkin perusteella. Esine on nyt Antiquities Theft Prevention Unit -yksikön hallussa. Yksikkö etsii muinaisesineitä ja pyrkii estämään niiden pääsyn pimeille markkinoille.

Tarkempia tietoja siitä, miten yksikkö sai naamion haltuunsa, ei ole annettu. Viranomaiset kertoivat vain, että naamio oli Länsirannalla ja että monia henkilöitä kuulusteltiin, ennen kuin naamio löytyi.

Arkeologit lähes itkevät ilosta

”Sen näkeminen saa melkein itkemään ilosta”, kertoi yksikön arkeologi Ronit Lupu National Geographicille.

Naamion arvioidaan olevan peräisin 7000-luvulta eaa. eli kivikaudelta ja tarkemmin sanottuna niiltä ajoilta, jolloin ihminen siirtyi metsästyksestä ja keräilystä maanviljelyyn. Siirtymään liittyi uskonnollisen toiminnan lisääntyminen.

Ehkä osa kuoleman rituaalia

Naamio on valmistettu kalkkikivestä, ja se muistuttaa ihmiskasvoja: sille on muotoiltu hampaat, nenä ja jopa poskipäät. Sen sivuilla on neljä reikää, joista se on ehkä kiinnitetty kasvoille tai johonkin esineeseen.

Naamion käyttötarkoitusta ei kuitenkaan tiedetä. Tutkijoiden mukaan se on mahdollisesti ollut osa jotain uskonnollista kuolleisiin tai kuolemaan liittyvää rituaalia.

Israelista on aiemmin löydetty viisitoista samalta aikakaudelta olevaa naamiota, mutta tämä on vasta kolmas, jonka alkuperäinen löytöpaikka tiedetään. Loput 13 naamiota ovat yksityisomistuksessa, eikä niille ole tehty perusteellisia arkeologisia tutkimuksia – minkä vuoksi monet asiantuntijat epäilevät niiden aitoutta.