Esihistoriallinen joukkomurha Afrikassa

Arkeologit ovat kaivaneet esiin esihistoriallisen joukkohaudan ja 27 historian ensimmäisen joukkomurhan uhria.

Luurangot ja kallot kertovat muinaisesta joukkomurhasta. Arkeologit ovat tutkineet murha­­paikkaa vuodesta 2012, jolloin se löydettiin.

© Robert Foley/University of Cambridge & Marta Mirazon Lahr/University of Cambridge

Keniassa Turkanajärven lähellä sijainneesta, nyttemmin kuivuneesta laguunista on löydetty 27 ihmisen ­luu­rangot.

Vainajat kuolivat tutkijoiden mukaan 9 500–10 500 vuotta sitten.

Muun muassa kenialaisten tutkimus­laitosten ja Cambridgen yliopiston ­tutkijoista koostuneen ryhmän mukaan vainajat ovat historian kenties ensimmäisen joukkomurhan uhreja.

Varhaista sodankäyntiä

Tutkijat arvele­vat heidän olleen keräilijä-metsäs­täjiä, jotka joutuivat toisen ­samanlaisen ryhmän hyökkäyksen kohteeksi.

­Hyökkääjät tappoivat uhrinsa keihäillä ja muilla teräaseilla ja murskasivat heidän luunsa nuijilla. Sitten useiden uhrien kädet ja jalat sidottiin yhteen ja ruumiit haudattiin laguuniin.

Kalloissa on keihään aiheuttamia reikiä

Kahdesta kallosta on löydetty keihään tekemiä reikiä sekä ­nuolen- ja keihäänkärkien ­siruja. Joidenkin uhrien kasvot oli murskattu.

Järkyttävä löytö viittaa siihen, että ­ihmiset sotivat keskenään jo aiemmin kuin on luultu.

Tähän asti tutkijat ovat uskoneet, että järjestäy­tynyt sodankäynti sai alkunsa vasta noin 6 000 vuotta sitten.

Keitä uhrit olivat?

He olivat nykyisen Natarukin alueella Keniassa asuneita keräilijä-metsästäjiä. Alueelta löydetyt keramiikan sirpaleet viittaavat siihen, että surmatut olivat asettuneet alueelle pysyvästi, koska siellä oli tarjolla yllin kyllin ­ruokaa.

Uhrien luurankojen seasta on löydetty kalanruotoja, joista on päätelty, että ­ryhmä oli ollut laguunilla kalastamassa.

Uhrien joukossa oli muun muassa nainen, joka oli kuollessaan viimeisillään raskaana. Hänet ja kolme muuta vainajaa oli upotettu laguuniin jalat kehon alle taivutettuina.

Keitä surmaajat olivat?

Tutkijat eivät vielä tiedä varmasti, mutta he arvelevat hyökkääjien olleen muukalaisia alueella. ­Kahden uhrin kallosta on nimittäin löydetty ­keihään- tai nuolenkärkien sirpaleita, joiden valmistamiseen käytettyä vulkaanista kiveä ei esiinny Natarukin alueella.

Mikä oli syynä joukkomurhaan?

Tutkijoiden mukaan surmaajat etsivät luultavasti uusia paikkoja, joista hankkia ruokaa. Paikallinen heimo tai klaani oli heille uhka, ­

joka piti raivata tieltä.