Paleoanthropologist Russell Ciochon, University of Iowa
Jaava homo erectus kaivaukset

Ensimmäinen Afrikasta lähtenyt ihmislaji oli harvinaisen sitkeä

Uraauurtava tutkimus osoitti, että Homo erectus- eli pystyihmisyksilöitä eli Jaavan saarella vielä vähän yli 100 000 vuotta sitten – kauan sen jälkeen kun laji oli muualta jo hävinnyt.

Homo erectus, ensimmäinen pystyasennossa kulkenut ihmislaji, oli olemassa hämmästyttävät 1,8 miljoonaa vuotta.

Näin kertoo uusi yli kymmenen vuotta kestänyt tutkimus, joka selvitti, että 12 Indonesiasta Jaavan saarelta löydettyä Homo erectuksen kalloa ovat iältään 108 000–117 000 vuotta vanhoja.

Tähän asti nuorin löytö

”Ne ovat siten nuorimmat tunnetut todisteet Homo erectuksesta”, kertoi professori Michael Storey Tanskan luonnonhistoriallisesta museosta lehdistötiedotteessa.

Luut löydettiin Jaavalta 1930-luvulla, mutta ne on onnistuttu ajoittamaan luotettavasti vasta nyt.

Michael Storey oli mukana tutkimuksessa, johon osallistui tutkijoita eri puolilta maailmaa ja jossa hyödynnettiin monia uudenaikaisia ajoitusmenetelmiä.

Eli 1,4 miljoonaa vuotta Jaavalla

Homo erectus oli ensimmäinen ihmislaji, joka lähti Afrikasta ja levisi muille alueille. Yksi ryhmä päätyi Jaavalle, missä laji eli yli 1,4 miljoonaa vuotta eli lähes 300 000 vuotta pidempään kuin muualla.

Homo erectus on siksi kiistatta pisimpään olemassa ollut ihmislaji. Esimerkiksi oma lajimme, Homo sapiens, on ollut olemassa vain vähän yli 300 000 vuotta.