Reuters / Ritzau Scanpix
Pentu Siperia ikirouta

Eläimen pentu hämmästyttää: Koira vai susi?

Tutkijat ovat ihmeissään Siperian ikiroudasta löydetyn koiraeläimen pennun kanssa. Sen dna:sta ei nimittäin pysty päättelemään sen lajia.

Noin 18 000 vuotta sitten pieni pentu nukkui ikiuneen Siperian hyytävässä kylmyydessä. Ei tiedetä, kuoliko se esimerkiksi nälkään vai sairauteen.

Se on sen sijaan varmaa, että nyt löydetty pentu on sensaatio – se ei nimittäin ole koira eikä susi eikä kukaan tiedä, mikä se oikein on.

Kuollessaan kahden kuukauden ikäinen

Pentu löytyi Jakutskin läheltä Siperiasta vuonna 2018, ja siitä asti muun muassa ruotsalaiset tutkijat ovat yrittäneet määrittää sen perimää:

”Emme pysty vieläkään sanomaan, onko se koira vai susi”, kirjoitti Ruotsin paleogenetiikan keskuksen tutkija David Stanton.

Se on selvitetty, että eläin on uros ja että se oli kuollessaan noin kahden kuukauden ikäinen.

Yksi tutkijoiden teorioista on, että pentu on eläinlajia, joka edelsi koiraa ja sutta – jonkinlainen missing link eli puuttuva lenkki niiden välistä.

Kesykoiran iästä ei varmuutta

Toistaiseksi vanhin tunnettu kesykoiran fossiili on ajoitettu noin 14 700 vuotta vanhaksi, mutta tutkijat selvittävät edelleen, milloin susi ja koira erkanivat toisistaan.

Vuonna 2017 eräs tutkijaryhmä esimerkiksi väitti, että koiraa muistuttavia rotuja oli jo noin 40 000 vuotta sitten, mutta koiran tarkkaa kesyttämisajankohtaa ei tiedetä.

Nyt tutkijat jatkavat arvoituksellisen pennun perimän selvittämistä siinä toivossa, että löytävät vielä siitä jotain uutta ratkaisevaa tietoa.