Sputnik Images

Arvoituksellinen rakennelma oli tehty jättimäisistä luista

Noin 25 000 vuotta sitten metsästäjä-keräilijät pystyttivät mammutinluista erikoisen rakennelman. Sen tarkoitus on tutkijoille vielä arvoitus.

Venäjällä olevaa niin sanottua mammuttitaloa on tutkittu viisi vuotta, mutta tutkijat eivät vieläkään ole varmoja siitä, miksi se on rakennettu.

Kehän muotoinen rakennelma on läpimitaltaan 12,5 metriä, ja se rakennettiin noin 25 000 vuotta sitten mammutinluista.

”Se on tehty tuhansista luista, jotka ovat peräisin ainakin 60 villamammutista”, kertoo arkeologi Alexander Pryor Exeterin yliopistosta Live Science -verkkojulkaisussa.

Jään ja lumen maailma

Nimellä Kostenki 11 kutsuttu mammuttirakennus tehtiin aikana, jolloin suurin osa pohjoisesta pallonpuoliskosta oli jään peitossa, puita oli vähän ja useimmat ihmiset olivat siirtyneet etelämmäksi.

Kaikki eivät olleet kuitenkaan lähteneet. Kysymys kuuluukin, että miksi he rakensivat erikoisen rakennelman.

Mammut knogler Rusland

Luukehän läpimitta on yli 12 metriä. Luut ovat todennäköisesti olleet pinottuna päällekkäin.

© A. Yu. Pustovalov & A.M. Rodionov

Mammutinluista tehty talo

  • Rakennelma on tehty tuhansista mammutinluista. Arkeologit ovat löytäneet kaiken kokoisia luita. Suurimmat ovat 64 kalloa ja 51 alaleukaa. Tutkijat uskovat, että suuri osa luista on peräisin mammuttien ”hautausmaalta”.

  • Arkeologit eivät ole löytäneet rakennelmasta mitään sisäänkäynnin tapaista. Voi tosin olla, että sisäänkäyntiaukko on romahtanut eikä sitä siksi erota luiden joukosta.

  • Luukehän sisältä on löydetty jäännöksiä tulisijasta, jossa oli puuhiilen ja palaneiden luiden jäännöksiä. Jääkaudella alueella ei kasvanut paljon puita, ja puuhiilistä erotetut kapeat vuosirenkaat kertovat, että puut ovat kasvaneet ankeissa olosuhteissa.

Samankaltaisia ”mammutinluutaloja” on löydetty Venäjältä ja Ukrainasta 70 kappaletta, mutta Kostenki 11 on niistä vanhin ja suurin.

Antiquity-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että luutalon ympäristöstä on löydetty vain vähän jäännöksiä kivityökaluista. Sen perusteella tutkijat uskovat, ettei rakennelmaa ole käytetty asumuksena. Pryorin mukaan siinä ei ole ilmeisesti myöskään ollut kattoa.

Kyseessä on ehkä valtava kylmäkellari

Tutkijat ovatkin kallistuneet sen teorian suuntaan, että mammuttitalolla on ollut joko uskonnollinen tarkoitus tai että se on toiminut jonkinlaisena varastona.

On nimittäin viitteitä siitä, että luissa on ollut vielä pehmytkudosta, kun ne on tuotu paikalle. Ehkäpä rakennelmaan on varastoitu lihaa kriisiaikoina.

Alexander Pryor kertoo arkeologien keskittyvän nyt tähän teoriaan heidän yrittäessään selvittää rakennuksen salaisuuksia.