Nationaal Museum van Wereldculturen & Flinders University
Luolamaalauksia Australiassa.

Arkeologit ratkaisivat australialaisten luolamaalausten arvoituksen

Arkeologit ovat jo vuosia kummastelleet aboriginaalien 400 vuotta sitten maalaamia salaperäisiä aluksia, jotka eivät muistuta eurooppalaisten kolonialistien laivoja. Arvoituksen ratkaisu antaa uutta tietoa Australian historiasta.

Eurooppalaisten uudisasukkaiden kalastusveneet ja valtamerialukset on helppo tunnistaa Australian alkuperäisasukkaiden luolamaalauksista Arnheminmaassa Australian pohjoisrannikolla.

Sen sijaan kahta suurta viirein ja lipuin varustettua alusta esittävät kuvat ovat hämmentäneet tutkijoita siitä asti, kun ne löydettiin 1970-luvulla.

Nyt arvoitus on ratkennut. Alukset ovat Indonesiassa sijaitsevan Molukkien saariryhmälle tyypillisiä sotalaivoja, joilla saatettiin hyvinkin purjehtia Australiaan keskiajalla ennen eurooppalaisten tuloa.

Näin esittävät australialaisen Flindersin yliopiston tutkijat Historical Archaeology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan.

Luolamaalaukset kertovat varhaisista yhteyksistä

Alustavasti 1500-luvun lopulle ajoitettujen maalausten yksityiskohtaisuus on tehnyt tutkijoihin vaikutuksen.

”Kaikki yksityiskohdat, kuten airot, viirit ja koristeet, on kuvattu täysin autenttisesti”, professori Daryl Wesley kertoo australialaiselle ABC-televisiokanavalle.

Kuvien tarkkuus osoittaa, että aboriginaalit tunsivat alukset hyvin. Tutkijat arvelevat heidän joko tarkkailleen niitä pitkään tai jopa purjehtineen niillä.

Siboga-retkikunta, Perahu, Kaisaaret.

Maalauksen vene muistuttaa selvästi tätä seremoniallista venettä Molukeilta. Kuva on noin vuodelta 1900.

© Nationaal Museum van Wereldculturen

Australian National Universityn arkeologian professori Sue O’Connor viittaa toiseenkin mahdollisuuteen.

”Alukset joko kävivät Arnheminmaassa tai sitten sikäläiset vierailivat Molukeilla ja maalasivat alukset palattuaan kotiin”, O’Connor, joka ei ollut mukana tutkimusryhmässä, toteaa ABC:lle.

Joka tapauksessa löytö kumoaa käsityksen siitä, että Australialla ei olisi ollut yhteyksiä muuhun maailmaan ennen eurooppalaisten tuloa.

”Nämä kaksi alusta avaavat uusia näkökulmia. Australia ei ollutkaan 65 000 vuotta täysin eristyksissä”, toteaa Daryl Wesley, Flindersin yliopiston arkeologi ja yksi tutkimusartikkelin kirjoittajista.

Molukit, Arnheminmaa, luolamaalaukset.

Nämä lähes identtiset luolamaalaukset on löydetty Arnheminmaan luoteisosasta Pohjois-Australiasta.

© Flinders University