AFP/Ritzau Scanpix
Helmi, Abu Dhabi, kaivaukset

Arkeologit löysivät maailman vanhimman helmen

Arkeologit ovat löytäneet Abu Dhabista aidon helmen, joka on sukellettu merestä jo lähes 8 000 vuotta sitten.

Arkeologit tekivät Abu Dhabin rannikon edustalla olevalta saarelta ainutlaatuisen löydön: he löysivät helmen, joka on tähän asti vanhin todiste helmensukelluksesta.

Vaaleanpunainen helmi oli kivikautisessa asumuksessa Marawahin saarella. Maakerros, josta se löytyi, on radiohiiliajoituksen mukaan ajalta 5800–5600 eaa.

”Totesimme, että se oli helmi, mutta emme arvanneet sen ikää”, arkeologi Abdulla Al Kaabi kertoi paikallisille tiedotusvälineille.

Helmikauppaa ehkä Mesopotamian kanssa

Al Kaabi kollegoineen oli pakahtua innosta, kun tutkimukset osoittivat, että helmi oli nostettu merestä jo noin 8 000 vuotta sitten.

Marawahin kaivaukset aloitettiin vuonna 1992, ja sieltä on löydetty rakennusten jäännöksiä ja esineitä, jotka viittaavat saarella olleen esihistoriallisella ajalla kehittynyt yhteisö.

Myös muualta Abu Dhabista on löydetty esihistoriallisia helmiä, ja tutkijat uskovat, että niitä käytettiin muun muassa kaupankäynnissä esimerkiksi varhaisten Mesopotamian (nyk. Irak) kulttuurien kanssa.

Abu Dhabi tunnettiin helmenkalastuksesta

Sukeltamalla Persianlahdesta hankitut helmet olivat aina 1930-luvulle asti Abu Dhabin ainoa vientituote, ja jo keskiajalla emiraatti tunnettiin helmistään.

Helmenkalastus kuitenkin loppui melkein tyystin, kun Abu Dhabista alkoi löytyä öljyä 1950-luvulla. Tällä hetkellä emiraatissa on noin 9 prosenttia maailman öljyvarannoista.

LUE MYÖS: Qatar on rakennettu kaasulle, öljylle ja kuolleille siirtolaisille