Kennedy et al., 2023, PLOS ONE
Luita Saudi-Arabia mustatil

Arkeologit löysivät 7 000 vuotta vanhan kulttipaikan

Arkeologit ovat tehneet Saudi-Arabiassa kaivauksia niin sanotussa mustatilissa eli 7 000 vuotta vanhassa kivikautisessa uhripaikassa, jonne uhrit myös haudattiin.

Arkeologit ovat tehneet Luoteis-Saudi-Arabiassa kaivauksia 7 000 vuotta vanhassa kivikautisessa kulttipaikassa eli mustatilissa. Hiekkakivestä rakennettuja mustatileja on löydetty 1970-luvulta lähtien jo 1 600, mutta vain muutamia niistä on tutkittu.

”Vain kymmenessä mustatilissa on tehty kaivauksia”, kertoo University of Western Australian tutkija Melissa Kennedy, jonka ryhmä on julkaissut artikkelin työstään. ”Tämä on yksi ensimmäisistä julkaistuista tutkimuksista.”

Kennedy ryhmineen on tehnyt hätkähdyttäviä havaintoja: mustatilia ei käytetty vain eläinten uhraamiseen, vaan sinne haudattiin myös ihmisiä.

Luita Saudi-Arabia mustatil

Radiohiiliajoituksen perusteella mustatiliin haudattujen ihmisten luut ovat peräisin myöhemmältä ajalta kuin eläinuhrit.

© Kennedy et al., 2023, PLOS ONE

Eläimiä uhrattiin avaruuskivillä

Mustatilien rakentajat kuuluivat kaikesta päätellen eläinuhreja harjoittaneeseen kulttiin. Uhri tapettiin yleensä rakennelman sisällä olevassa ”pääksi” kutsutussa osassa. Siellä oli pyhä kivi, joka on monissa tapauksissa peräisin meteoriitista.

Arkeologit ovat löytäneet mustatileista eläinten jäännösten lisäksi niihin haudattujen ihmisten luita.

”Ihmisten hautaukset on poikkeuksetta tehty myöhemmällä ajalla. Ne eivät ole peräisin samalta ajalta kuin eläinuhrit”, Kennedy toteaa.

Arkeologit pohtivatkin nyt, haudattiinko uhripaikoille kultin jäsenten merkittäviä jälkeläisiä kenties osoitukseksi yhteydestä menneisyyteen.

Mustatil Saudi-Arabia

Lukuisat mustatilit rakennettiin aikana, jolloin autiomaa oli vehreämpi ja maisemaa halkovissa joissa polski norsuja ja virtahepoja.

© Kennedy et al., 2023, PLOS ONE