Viettivätkö roomalaiset joulua?

Kristinusko alkoi levitä vasta 300-luvulla. Antiikin Roomassa ei siis vielä voitu viettää joulua – vai vietettiinkö sittenkin?

Mielialan kohotusta

Vuonna 217 eaa. roomalaiset kärsivät useita kirveleviä tappioita taistellessaan Karthagon pelättyä kenraalia, Hannibalia, vastaan. Roomalaisten taistelutahdon ja mielialan kohottamiseksi päätettiin pitää suuri juhla 17. joulukuuta. Siitä tuli hetkessä menestys, ja niinpä juhla toistettiin seuraavana vuonna. Näin alkoi uusi perinne, roomalaisten Saturnalia-juhla.

Ja juhlat vain jatkuivat…

Vuosien kuluessa Saturnalian suosio vain kasvoi. Hupia järjestettiin yli viikon ajan – aina 23. joulukuuta saakka, jolloin jo aiemminkin oli juhlistettu talvipäivänseisausta, vuoden lyhintä päivää. Juhla sai myös uuden sisällön. Epäonniset tappiot Hannibalia vastaan vaipuivat unohduksiin ja sen sijaan keskityttiin seuraavaan satokauteen ja edessä oleviin pitkiin valoisiin päiviin.

Saturnalian aikaan oli luvallista unohtaa tavanomaiset jäykät käyttäytymissäännöt ja ottaa hieman rennommin. Kun mentiin juhliin, ei ollut pakko pukeutua toogaan, ja orjat saivat juhlia mukana ja käyttäytyä kuin vapaat kansalaiset.

Tuli jopa yleiseksi tavaksi, että rikkaat roomalaiset tarjoilivat orjilleen ruokaa kaikkien nauttiessa ylenpalttisesti viiniä ja pitäessä hauskaa.

Tavaksi tuli myös lahjojen antaminen. Lahjat olivat usein vahakynttilöitä, joita todennäköisesti pidettiin talvipäivänseisauksen vertauskuvina.

Roomalaisten juhla loi jouluperinteet

Kirjailija Seneca valitti, että ”rahvas menee sekaisin huvituksista”, ja ensimmäisellä vuosisadalla lainoppinut valtiomies Plinius nuorempi kertoi sulkeutuvansa tutkijankammioonsa siksi aikaa, kun kaikki muu talonväki riehaantui viettämään Saturnaliaa.

Keisari Augustus yritti rajoittaa juhlan kolmeen päivään ja Caligula puolestaan viiteen. Roomalaisia rajoitukset eivät juuri hetkauttaneet: he juhlivat koko viikon. Perinne, johon kuului niin vahakynttilöitä kuin lahjojakin, jatkui 300-luvulle, jolloin kristinusko alkoi vallata alaa.

Historioitsijoiden käsityksen mukaan osa nykyisistä jouluperinteistä onkin perua muinaisilta roomalaisilta.

Joulu on perinteitä täynnä – lue lisää suuresta jouluteemastamme.