Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sotajoulu

Kirje, lahjapaketti tai kuusi – pienet asiat riittivät tuomaan joulumielen maailmansodissa taisteleville sotilaille. Jatkuvasta vaarasta huolimatta sotilaat rintaman molemmin puolin yrittivät pitää kiinni perinteistä ja luoda joulun tunnelmaa juoksuhautojen ankeuteen.

FPG/Getty Images

Miljoonat ensimmäisen ja toisen maailman­sodan sotilaat joutuivat viettämään joulua rintamalla. Sotaa käyvät valtiot yrittivät lievittää sotajoulun ankeutta lahjoilla, ­hyvällä ruualla ja joulu­postilla ja saada siten miehet edes hetkeksi unohtamaan sodan kauhut.

Kanadalainen David MacLean kirjoitti­ jouluna 1916 kotiinsa Ranskasta, jossa hänen 48. Highlanders -rykmenttinsä oli:

”Söimme jouluaterian varta vasten sitä varten pystytetyssä teltassa, joka oli niin suuri, että koko komppania mahtui sinne yhtä aikaa. Upseerit tarjoilivat ­aterian, joka koostui grillatusta possusta, paistinperunoista, porkkanoista, kaalista ja omenahillosta. Jälkiruuaksi saimme kinuskivanukasta.”

Joulunvietto lukeutui niihin mukaviin asioihin, joista sotilaat mieluusti kertoivat kotiväelleen, sillä yleensä he halusivat säästää läheisensä sodan kauhuilta. Samoin he halusivat kuulla kotoa mukavia uutisia, jotka saivat heidät hetkeksi unohtamaan sodan raakuudet.

Joulu oli oivaa aikaa propagandalle

2. maailmansota, yhteislaulu, liittoutuneet, juhlat

Brittiläinen laivastoupseeri Adrian Silas järjesti vuonna 1942 rennon joulujuhlan yhdysvaltalaisille, ranskalaisille ja venäläisille kollegoilleen.

© popperfoto/getty images

Sotilaiden mielialan nostattajia

Ranskalainen Le Petit Journal -lehti muistutti, että sota oli jouluna yhtä raakaa kuin muulloinkin.

© Selva/bridgeman images

Joulu oli kovaa aikaa

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota