Pelastiko kuningatar Viktoria joulun?

Joulun pitäisi olla valopilkku teollistuneen yhteiskunnan kiireen ja raatamisen keskellä, pohti kuningatar Viktoria ja alkoi tomerasti pelastaa perhejoulua.

1700-luvun lopulla alkanut teollinen vallankumous aiheutti Euroopassa monenlaisia mullistuksia.

Uudet tuotantomenetelmät levisivät Englannista mannermaalle, ja työ, rahat ja talous täyttivät yhä suuremman osan ihmisten elämänpiiristä. Juhlapäivien viettoon ja perinteiden vaalimiseen ei enää riittänyt aikaa niin kuin ennen, ja joulu oli erityisesti Englannissa uhattuna.

Saksalainen prinssi toi joulun

Tilanne muuttui, kun nuori kuningatar Viktoria vuonna 1840 avioitui prinssi Albertin kanssa. Tämä oli kotoisin Keski-Saksasta, missä jouluperinteillä oli erittäin vahva asema.

Prinssi Albert toi perinteet mukanaan Englannin hoviin, ja jo vuonna 1841 Windsorin linnassa nähtiin ensimmäinen joulupuu. Prinssin vaikutusta oli myös se, että kuninkaallisessa perheessä alettiin antaa joululahjoja.

Kuva Viktorian ja Albertin joulukuusesta levitti perinnettä Britanniaan.

© British Library Board/The Illustrated London News

Kuningatar Viktoria näytti tietä

Jouluun kuuluva perheidylli sopi hyvin kuningatar Viktorian korkeisiin moraalikäsityksiin. Se oli hyvä vaihtoehto niille juomingeille, joita yläluokka oli alkanut harrastaa jouluna. Kuningatar uskoi, että joulunvietto perhepiirissä olisi hyväksi työtätekevälle kansalle.

Kuningatar pyysi The Illustrated London News -lehden linnaan katsomaan kuninkaallisen perheen joulukoristein somistettuja huoneita.

Hallitsijapari nautti kansan parissa suurta suosiota, ja niinpä ei kestänyt kauan ennen kuin koko Englannin väestö matki kuninkaallisten jouluperinteitä.

Koska teollisuuden kehitys mahdollisti nyt massatuotannon, joululahjojen hinta saatiin niin alhaiseksi, että työväenluokallakin oli varaa niitä ostaa.