Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Joulu

Pelastiko kuningatar Viktoria joulun?

Englantilaisten joulunvietto oli vaarassa jäädä teollistumisen jalkoihin, mutta tunnettu kuningatar pelasti joulun.

1700-luvun lopulla alkanut teollinen vallankumous aiheutti Euroopassa monenlaisia mullistuksia.

Uudet tuotantomenetelmät levisivät Englannista mannermaalle, ja työ, rahat ja talous täyttivät yhä suuremman osan ihmisten elämänpiiristä. Juhlapäivien viettoon ja perinteiden vaalimiseen ei enää riittänyt aikaa niin kuin ennen, ja joulu oli erityisesti Englannissa uhattuna.

Saksalainen prinssi toi joulun

Tilanne muuttui, kun nuori kuningatar Viktoria vuonna 1840 avioitui prinssi Albertin kanssa. Tämä oli kotoisin Keski-Saksasta, missä jouluperinteillä oli erittäin vahva asema. Prinssi Albert toi perinteet mukanaan Englannin hoviin, ja jo vuonna 1841 Windsorin linnassa nähtiin ensimmäinen joulupuu. Prinssin vaikutusta oli myös se, että kuninkaallisessa perheessä alettiin antaa joululahjoja.

Kuningatar Viktoria näytti tietä

Jouluun kuuluva perheidylli sopi hyvin kuningatar Viktorian korkeisiin moraalikäsityksiin. Se oli hyvä vaihtoehto niille juomingeille, joita yläluokka oli alkanut harrastaa jouluna. Kuningatar uskoi, että joulunvietto perhepiirissä olisi hyväksi työtätekevälle kansalle.

Kuningatar pyysi The Illustrated London News -lehden linnaan katsomaan kuninkaallisen perheen joulukoristein somistettuja huoneita. Hallitsijapari nautti kansan parissa suurta suosiota, ja niinpä ei kestänyt kauan ennen kuin koko Englannin väestö matki kuninkaallisten jouluperinteitä.

Koska teollisuuden kehitys mahdollisti nyt massatuotannon, joululahjojen hinta saatiin niin alhaiseksi, että työväenluokallakin oli varaa niitä ostaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota