Onko joulu joskus kielletty?

Toiset rakastavat joulua – toiset taas vihaavat sitä. Mutta onko joulun viettäminen ollut suorastaan lailla kiellettyä?

Oliver Cromwell johti yksinvaltaisesti Englantia, Skotlantia ja Irlantia vuodesta 1653 kuolemaansa, vuoteen 1658 saakka. Koko tämän ajan joulu oli uhanalainen.

Tasavaltalaiset olivat erittäin tyytymättömiä englantilaisten joulunviettoon, joka heidän mielestään oli muuttunut mielettömäksi kalkkunan, kakkujen ja luumuvanukkaan mässäilyksi. Ruoat vielä huuhdeltiin kurkusta alas runsailla jouluolutannoksilla.

Cromwellin kannattajat pitivät joulunajan ylenpalttisuutta jäänteenä katolisen kirkon valta-ajalta ja yrittivät sinnikkäästi muuttaa joulunviettoa puritaanisempaan suuntaan. Kaksitoistapäiväinen juhla, johon kuului niin ilotulituksia kuin seksuaalista rietasteluakin, kiellettiin. Joulukuun 25. päivästä tuli tavallinen arkipäivä, ja joulua piti lähinnä kunnioittaa hiljaisuudella ja paastolla. Säädettiin uusia lakeja, joiden perusteella jopa avoimesta keittiönikkunasta leijuva jouluruoan tuoksu johti rangaistukseen.

Salainen joulu

Monet lähteet viittaavat siihen, että englantilaiset eivät suuremmin piitanneet joulun kieltävistä laeista. Julkaistiin nimettömiä kirjoituksia, joissa puolustettiin niin uskonnollisen kuin maallisenkin joulun juhlistamista, ja kerrotaan myös salaisista jumalanpalveluksista ja kodeissa järjestetyistä juhlista.

On epäselvää, missä määrin Cromwell itse oli halukas noudattamaan puritaanisia joulunvieton rajoituksia. Hän piti kovasti musiikista ja tanssista, ja tyttärensä mennessä naimisiin hän antoi järjestää kunnon hääjuhlan.

Joulun kieltäminen ei ehkä sittenkään ollut Cromwellin oma keksintö.

Oliver Cromwell ja hänen sihteerinsä John Milton neuvottelemassa sveitsiläisten protestanttien kanssa.