Oliko pyramidi joulukuusen edeltäjä?

Kuusi on jo pitkään tuonut joulutunnelmaa koteihin, mutta oliko sitä ennen jotain vastaavaa perinnettä?

Keskiajalla Saksassa ja joissakin Etelä-Euroopan osissa yleistyi joulukoriste, jota voidaan pitää joulukuusen edeltäjänä.

Kyseessä oli rakennelma, jossa useita pyöreitä tai kahdeksankulmaisia levyjä oli asetettu päällekkäin ikään kuin kerrostäytekakuksi. Jokaisessa ”kerroksessa” oli Raamatun hahmoja ja jouluseimi – kukkasin ja värillisin nauhoin koristeltuna.

Ajan myötä syntyi kehittyneempiä malleja, joissa vahakynttilöistä nouseva lämpö sai rakennelman huipulla olevan siipipyörän pyörimään. Samalla se pyöritti osaa rakennelmasta, ja näin muodostui eräänlainen karuselli.

Napoleon ja joulupyramidit

Vuonna 1801 joulurakennelman historiassa tapahtui käänne, joka laajensi huomattavasti sen levinneisyyttä. Tuona vuonna loppui Napoleonin Pohjois-Afrikkaan tekemä sotaretki ja Ranskan joukot palasivat kotiin. He toivat mukanaan egyptiläisiä Gizan pyramideja esittäviä piirroksia, joita pian alettiin kopioida ja levittää pitkin Eurooppaa.

Saksassa huomattiin Egyptin pyramidien muistuttavan hieman saksalaisia joulukoristeita, jotka myös kapenivat huippua kohti. Siksi rakennelmia alettiin kutsua joulupyramideiksi. Nimi lisäsi niiden suosiota: se toi jouluun sopivia mielikuvia, koska Pyhä maa sijaitsi lähellä pyramidien kotimaata.

Joulu on perinteitä täynnä – lue lisää suuresta jouluteemastamme.