Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Joulu

Oliko pyramidi joulukuusen edeltäjä?

Kuusi on jo pitkään tuonut joulutunnelmaa koteihin, mutta oliko sitä ennen jotain vastaavaa perinnettä?

Keskiajalla Saksassa ja joissakin Etelä-Euroopan osissa yleistyi joulukoriste, jota voidaan pitää joulukuusen edeltäjänä.

Kyseessä oli rakennelma, jossa useita pyöreitä tai kahdeksankulmaisia levyjä oli asetettu päällekkäin ikään kuin kerrostäytekakuksi. Jokaisessa ”kerroksessa” oli Raamatun hahmoja ja jouluseimi – kukkasin ja värillisin nauhoin koristeltuna.

Ajan myötä syntyi kehittyneempiä malleja, joissa vahakynttilöistä nouseva lämpö sai rakennelman huipulla olevan siipipyörän pyörimään. Samalla se pyöritti osaa rakennelmasta, ja näin muodostui eräänlainen karuselli.

Napoleon ja joulupyramidit

Vuonna 1801 joulurakennelman historiassa tapahtui käänne, joka laajensi huomattavasti sen levinneisyyttä. Tuona vuonna loppui Napoleonin Pohjois-Afrikkaan tekemä sotaretki ja Ranskan joukot palasivat kotiin. He toivat mukanaan egyptiläisiä Gizan pyramideja esittäviä piirroksia, joita pian alettiin kopioida ja levittää pitkin Eurooppaa.

Saksassa huomattiin Egyptin pyramidien muistuttavan hieman saksalaisia joulukoristeita, jotka myös kapenivat huippua kohti. Siksi rakennelmia alettiin kutsua joulupyramideiksi. Nimi lisäsi niiden suosiota: se toi jouluun sopivia mielikuvia, koska Pyhä maa sijaitsi lähellä pyramidien kotimaata.

Joulu on perinteitä täynnä – lue lisää suuresta jouluteemastamme.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota