Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vaikka joulu ei ollutkaan Mussolinin mieleen, hän käytti tilaisuutta hyväkseen ja antoi itselleen joululahjaksi korkeamman arvon.

Joulu

Mussolini: Joulu on kapitalistien juhla

Italialaisdiktaattori vihasi joulua ja kaikkea siihen liittyvää.

Mussolini lakkautti joulun

"Mussolini on jälleen käynyt joulun kimppuun."

Näin kirjoitti päiväkirjaansa vuonna 1941 Galeazzo Ciano, Italian ulkoministeri ja Benito Mussolinin vävy.

Mussolini oli nimittäin vannoutunut joulun vastustaja. Hän inhosi kapitalismia, ja hänelle joulu oli arkkikapitalistinen juhla, jossa kyse oli vain ahneudesta ja kulutuksesta.

Mussolini ymmärsi hyvin siitä, ettei hän voinut kieltää katolisia maanmiehiään viettämästä joulua. Hän kielsi kuitenkin sanomalehtiä mainitsemasta joulua ja Jeesuksen syntymää.

Jouluaattopäivänä hän yritti myös pitää mahdollisimman monet Italian johtavista persoonista poissa kirkosta järjestämällä niin monta kokousta kuin mahdollista.

Joulu ei ole muuta kuin yksi joulukuun päivä. Ja minä välitän vähiten tässä maailmassa uskonnollisesta juhlinnasta", diktaattori totesi.

Natsit aiheuttivat Mussolinille pettymyksen

Kapitalismi ei ollut Mussolinin ainoa syy inhota joulua. Hän vihasi uskontoja yleisesti ja toivoi jopa, että natsit liittyisivät hänen joulunvastaiseen rintamaansa:

"Hän on yllättynyt”, kirjoitti vävy Ciano, ”että saksalaiset eivät ole kieltäneet tätä juhlaa, joka muistuttaa vain yhdestä asiasta: erään maailmalle rappeuttavia ja tuhoisia ideoita levittäneen juutalaisen syntymästä, joka loppujen lopuksi aiheutti Italian hajoamisen ja jäämisen paavien käsiin.”

Mussolini sai joululahjaksi uuden arvonimen

Vaikka Mussolini vihasi joulua kapitalistisen lahjaperinteen vuoksi, se ei suinkaan estänyt häntä lahjomasta itseään.

Jouluaattona 1925 hän allekirjoitti nimittäin niin sanotun Joululain, joka muutti hänen tittelinsä ”ministerineuvoston presidentistä” ”hallituksen päälliköksi”.

Uusi titteli merkitsi sitä, että kuningas oli ainoa, joka pystyi syrjäyttämään Mussolinin, ja että hän ei enää ollut vastuussa toimistaan parlamentille.

Käytännössä Mussolini antoi itselleen joululahjan, jolla hän nimitti itsensä täysivaltaiseksi diktaattoriksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota