Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Joulu

Miten O Tannenbaumista tuli Michigan, My Michigan?

Vanhan saksalaisen joululaulun melodia lainattiin yhdysvaltalaiseen osavaltion tunnuslauluun.

Vuonna 1862 Detroitissa Michiganin osavaltiossa asuva Winifred Lee Brent ajatteli kaivaten miestään Henryä. Henry oli ammatiltaan kirurgi, ja hänet oli määrätty palvelukseen pohjoisvaltioiden puolelle Yhdysvaltojen sisällissodassa.

Fredericksburgissa käyty verinen taistelu vei tuona vuonna yli 12 000 pohjoisvaltiolaisen sotilaan hengen. Mielialansa kohottamiseksi Winifred Lee Brent kirjoitti laulun sotilaiden urheudesta.

”Sinä lahjoitit poikasi epäröimättä, Michigan, minun Michiganini, ja lähetit rohkeimpasi kuolemaan”, hän kirjoitti muun muassa.

Melodia tuli Saksasta

Melodiaksi Winifred Lee Brent valitsi saksalaisen joululaulun O Tannenbaum (Oi kuusipuu), joka oli englanninkielisenä versiona tuohon aikaan erittäin suosittu. Michigan, My Michigan -laulusta tuli heti suuri menestys ja se sai lähes Michiganin osavaltion kansallislaulun aseman. Vuonna 1886, kun sisällissota oli jo kaukana takanapäin, lauluun laadittiin uusi teksti, jonka sävy ei ollut yhtä sotainen, ja vuonna 1902 kirjoitettiin vielä sitäkin maltillisempi versio.

Vuonna 1932 pääkaupungissa Lansingissa toimiva senaatti päätti, että osavaltiolla piti olla virallinen kansallislaulu, ja valitsi sellaiseksi äskettäin sävelletyn My Michigan -nimisen laulun. Sanotaan, että tätä viralliseksi osavaltiolauluksi valittua versiota olisi laulettu vain yhden kerran, koska michiganilaiset pitävät enemmän vanhasta tunnetusta joulumelodiasta.

Maryland kulkee samalla sävelellä

O Tannenbaum innoitti myös toisen Yhdysvaltojen osavaltion asukkaita. Maryland, My Maryland -laulun sanat ovat peräisin vuodelta 1861 ja se valittiin viralliseksi osavaltiolauluksi 1939. Sen melodia on lähes sama kuin saksalaisen joululaulun. Maryland osallistui sisällissotaan etelävaltioiden puolella, ja myös Maryland, My Maryland oli aluksi suosittu sotalaulu.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota