Shutterstock
jul julemand

Mistä joulupukki on lähtöisin?

Toiset uskovat pukin tulevan Korvatunturilta, toiset Grönlannista. Alkuperäistä joulupukkia pitää kuitenkin etsiä hieman etelämpää.

Eri uskomusten mukaan pukki oleilee Suomen Korvatunturilla, pohjoisnavalla tai Grönlannissa, josta hän lähtee jouluna lahjoja jakelemaan.

Kun etsitään joulupukin historiallista alkuperää, on katse kuitenkin suunnattava pohjoisen sijasta etelään.

Tunnettu hyväntekijä

Lahjoja tuovan joulupukin todennäköinen esikuva on nimittäin piispa Pyhä Nikolaus, joka eli neljännellä vuosisadalla Myran kaupungissa nykyisen Turkin alueella.

Maalaus Pyhästä Nikolauksesta

Piispa Pyhä Nikolaus on todennäköisesti joulupukin esikuva. Niinpä voidaan sanoa, että joulupukki tulee alun perin Turkista, jossa Pyhä Nikolaus eli.

© Gheorghe Tattarescu/Muzeul Municipiului Bucureşti

Pyhän Nikolauksen nimi jäi kirkkohistoriaan, koska hän antoi paljon lahjoja ja teki sen vieläpä varsin huomaamattomasti.

Hän esimerkiksi pani kolikoita köyhien kenkiin öisin. Tästä on periytynyt joissakin maissa noudatettava tapa asettaa kengät oven ulkopuolelle, jotta niistä löytyisi pieni lahja jouluaamuna.

Joulupukki saapui Yhdysvaltoihin

Nikolauksesta tuli tärkeä katolisen kirkon pyhimys, mutta koska hän oli myös merenkulkijoiden suojelija, hänen muistonsa säilyi protestanttisessa Hollannissa. Siellä hänen nimensä on Sinterklaas.

Hollantilaiset siirtolaiset veivät perinteen mukanaan Yhdysvaltoihin 1800-luvulla.

Siellä Pyhästä Nikolauksesta eli Sinterklaasista tuli se joulupukki, englanniksi Santa Claus, joka nykyään tunnetaan suuressa osassa maailmaa.

Hintelä ja pieni piispa

Myöhemmin arkeologit ovat avanneet Pyhän Nikolauksen haudan Italiassa Barin kaupungissa.

Historiallinen "joulupukki" osoittautui hinteläksi, vain noin puolitoista metriä pitkäksi mieheksi. Hän ei siis ulkoisesti juuri muistuttanut nykyaikaista pyöreänpulskeata joulupukkia.

Katolisessa maailmassa Pyhän Nikolauksen muistoa kunnioitetaan yhä suurin juhlallisuuksin hänen kuolinpäivänään, 6. joulukuuta.

Joulu on perinteitä täynnä – lue lisää suuresta jouluteemastamme.