Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

jul julemand

Mistä joulupukki on lähtöisin?

Lahjoja jakavan joulupukin historiallinen esikuva ei ollut kotoisin jouluisesta jään ja lumen maasta, vaan paljon etelämpää – nykyisen Turkin alueelta.

Shutterstock

Joulupukin nykyinen kotipaikka on tietenkin Lapin Korvatunturi.

Tosin jotkut uskovat hänen asuvan esimerkiksi pohjoisnavalla tai Grönlannissa – joka tapauksessa jossakin kylmillä seuduilla.

Kun etsitään joulupukin historiallista alkuperää, on katse kuitenkin suunnattava pohjoisen sijasta etelään.

Lahjoja tuovan joulupukin todennäköinen esikuva on nimittäin piispa Pyhä Nikolaus, joka eli neljännellä vuosisadalla Myran kaupungissa nykyisen Turkin alueella.

Tunnettu hyväntekijä

Pyhän Nikolauksen nimi jäi kirkkohistoriaan, koska hän antoi paljon lahjoja ja teki sen vieläpä varsin huomaamattomasti.

Hän esimerkiksi pani kolikoita köyhien kenkiin öisin. Tästä on periytynyt joissakin maissa noudatettava tapa asettaa kengät oven ulkopuolelle, jotta niistä löytyisi pieni lahja jouluaamuna.

Joulupukki saapui Yhdysvaltoihin

Nikolauksesta tuli tärkeä katolisen kirkon pyhimys, mutta koska hän oli myös merenkulkijoiden suojelija, hänen muistonsa säilyi protestanttisessa Hollannissa. Siellä hänen nimensä on Sinterklaas.

Hollantilaiset siirtolaiset veivät perinteen mukanaan Yhdysvaltoihin 1800-luvulla.

Siellä Pyhästä Nikolauksesta eli Sinterklaasista tuli se joulupukki, englanniksi Santa Claus, joka nykyään tunnetaan suuressa osassa maailmaa.

Hintelä ja pieni piispa

Myöhemmin arkeologit ovat avanneet Pyhän Nikolauksen haudan Italiassa Barin kaupungissa.

Historiallinen "joulupukki" osoittautui hinteläksi, vain noin puolitoista metriä pitkäksi mieheksi. Hän ei siis ulkoisesti juuri muistuttanut nykyaikaista pyöreänpulskeata joulupukkia.

Katolisessa maailmassa Pyhän Nikolauksen muistoa kunnioitetaan yhä suurin juhlallisuuksin hänen kuolinpäivänään, 6. joulukuuta.

Joulu on perinteitä täynnä – lue lisää suuresta jouluteemastamme.

Lue myös:

Joulu

Onko Joulupukki haudattu Turkkiin?

3 minuuttia
Joulu

Onko joulupukilla aina ollut punainen nuttu?

2 minuuttia
Joulu

Joulupukin historia: Viikinkien jumalista paksuun amerikkalaispukkiin

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota