Miksi kuusesta on tullut yleinen joulupuu?
Kuusi ei ole ainoa ikivihreä puu. Miksi juuri se yleensä valitaan koristamaan kotia jouluna?

Joulukuusiperinteen alkua ei tarkasti tunneta, mutta ilmeisesti se juontaa juurensa Saksasta ja Baltian maista. Se selittänee myös sen, miksi juuri kuusesta tuli joulupuu: siinä Euroopan osassa kuusi oli erittäin yleinen puulaji.
Saksassa kirkko edisti joulupuuperinteen syntyä. Tässä oli avainasemassa Bonifatius (noin 672–754), joka tuli varakkaasta anglosaksisesta suvusta Englannista. Isänsä tahdon vastaisesti hän ryhtyi munkiksi ja piti elämäntehtävänään käännyttää ihmisiä Saksassa, missä kristinuskon asema oli heikko.
Kolmikulmainen joulupuu
Legendan mukaan Bonifatius kaatoi kuusipuita Thüringenin laajoista metsistä. Hän käytti puun kolmiomaista muotoa apunaan havainnollistaakseen sikäläiselle väestölle periaatetta kolmiyhteydestä (Isästä, Pojasta ja Pyhästä Hengestä).
Pyhä Bonifatius onnistui käännytystyössään niin hyvin, että hänet sittemmin tunnettiin Saksan Apostolina, ja juuri Thüringen on yksi niistä alueista, joilta on säilynyt ensimmäisiä tietoja joulupuista. Tapana oli kantaa puu tupaan ja ripustaa se kattoon latva alaspäin.
Joulukuusen koristelu tuli tavaksi vasta huomattavasti myöhemmin.
Pyhän Bonifatiuksen elämä päättyi lähetystyössä Friisinmaassa vuonna 754, kun sikäläiset pakanat ryöstivät ja surmasivat hänet.
Joulu on perinteitä täynnä – lue lisää suuresta jouluteemastamme.