Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pakkasukko ja hänen apulaisensa Lumihiutaletyttö Itä-Berliinin Tasavallan palatsissa uudenvuoden Jolka-juhlassa vuoden 1976 lopulla.

Joulu

Kuka toi lapsille lahjat Neuvostoliitossa?

Oliko Neuvostoliitossa samanlainen joulupukki kuin länsimaissa?

Venäjällä vietetään ortodoksista joulua tammikuun 7. päivänä. Tämä johtuu siitä, että Venäjän ortodoksikirkko noudattaa yhä juliaanista kalenteria. Nykyisessä joulunvietossa sekoittuvat vanhat venäläiset perinteet länsimaisiin vaikutteisiin. Neuvostoliiton aikana joulunvietolla oli hieman toisenlaiset puitteet.

Pakkasukko joulupukkina

Vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen Venäjästä tuli Neuvostoliitto ja maahan luotiin uusi yhteiskuntajärjestys. Kaikki viittaukset uskontoon piti hävittää neuvostokansalaisten elämästä, joten kristillisestä joulusta piti virallisesti luopua. Tilalle luotiin perinne uudenvuodenjuhlan vietosta, johon liittyi länsimaisen joulupukin korvaava Ded Moroz eli Pakkasukko.

Pakkasukko oli ollut tunnettu venäläinen satuhahmo jo kauan ennen vallankumousta, mutta hänestä tuli nyt päähenkilö täysin maalliseksi muutetussa juhlassa. Kansanperinteessä hän oli pahansisuinen ukko, joka toi kylmän ja lumituiskut ja ryösti lapsia, eivätkä hänen elintapansa juuri noudattaneet kristillisiä ihanteita – hän sekä poltti tupakkaa että joi vodkaa. Pakkasukon hahmo kuitenkin muuttui nyt hyväntahtoiseksi, pitkäpartaiseksi sedäksi, joka jakeli lahjoja. Apulaisenaan hänellä oli kaunis lapsenlapsensa Snegurotška eli Lumihiutaletyttö.

Santa Claus Pakkasukon rinnalle

Pakkasukko toi lapsille lahjat niin kauan kuin Neuvostoliitto oli koossa. Uudenvuodenjuhla joulun korvikkeena tunnettiin myös muissa sosialistisen leirin valtioissa. Esimerkiksi DDR:ssä vietettiin Jolka-nimistä "uudenvuodenkuusen" juhlaa, jonka nimi tulee venäjän kuusta tarkoittavasta sanasta.

Sen jälkeen kun Neuvostoliitto virallisesti hajosi 26. joulukuuta 1991, joulu julistettiin uudelleen pyhäpäiväksi. Länsimaisen joulupukin, Santa Clausin, suosio on kasvanut nopeasti muidenkin länsimaisten ja etenkin yhdysvaltalaisten vaikutteiden vallatessa alaa Venäjällä. Vaikka jouluakin taas vietetään, uusivuosi on säilyttänyt Venäjällä asemansa suurena juhlana.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota