Kuka lähetti ensimmäiset joulukortit?

Joulukorttien lähettäminen on monien tuntema perinne. Kuinka kauan painettuja joulukortteja on ollut olemassa?

Maailman ensimmäinen painettu joulukortti.

Henry Cole oli kiireinen mies. Hän muun muassa uudisti Englannin postilaitoksen ja suunnitteli Lontooseen suurta Victoria & Albert -museota. Hän pyöritti myös yritystä, jossa tuotettiin esineitä kotien kaunistukseksi. Koska hän toimi aktiivisesti monella alalla, hänellä oli erittäin laaja tuttavapiiri.

Cole odotti joulua kauhunsekaisin tuntein: hänen oli lähes mahdotonta kirjoittaa henkilökohtaisia joulutervehdyksiä kaikille tuntemilleen ihmisille. Joulukortteja oli olemassa, mutta ne olivat käsin maalattuja ja melkoisen kalliita.

Kortti aiheutti närkästystä

Vuonna 1843 Henry Cole keksi ratkaisun pulmaansa. Hän pyysi erästä taiteilijaa piirtämään joulukortin, josta hän sitten painatti tuhannen kappaleen erän. Kortista nousi kuitenkin suuri kohu, koska kuvassa, jonka piti esittää, miten jouluna kuului muistaa köyhiä, naispuolinen perheenjäsen antoi pikkutytölle siemauksen punaviinilasista. Tämä närkästytti tuon ajan ahdasmielisiä englantilaisia.

Kuvan nostama kohu oli ehkä kuitenkin syynä siihen, että jo seuraavana vuonna kaupoissa oli huomattava määrä painettuja joulukortteja.

Vaikka monet tuolloin olettivatkin joulukortin olevan ohimenevä muoti-ilmiö, perusta sen suosiolle oli laskettu.

Joulu on perinteitä täynnä – lue lisää suuresta jouluteemastamme.