Kuka keksi joulukuusen sähkökynttilät?

Joulupuissa on poltettu kynttilöitä lähes 400 vuotta. Kenen idea oli vaihtaa elävät kynttilät sähköisiksi?

Perinne elävien kynttilöiden polttamisesta joulupuussa alkoi 1600-luvun Saksassa. Reilut 200 vuotta myöhemmin tekninen kehitys uudisti tätäkin perinnettä. Kolme vuotta sen jälkeen, kun Thomas Edison oli keksinyt hehkulampun, yksi hänen ystävistään sai loistavan idean.

Edward Hibberd Johnson oli varajohtajana Edison Electric Light Company -yrityksessä, joka vastasi New Yorkin sähköverkosta. Jouluna 1882 hän sijoitti olohuoneeseensa puun, jossa oli 80 punaista, valkoista ja sinistä hehkulamppua.

Valot vain julkisuuden havittelua

New Yorkin lehdet pitivät ideaa halpana julkisuuden tavoitteluna ja kieltäytyivät kirjoittamasta Johnsonin perheen joulupuusta. Eräs detroitilainen päivälehti sai kuitenkin vihiä asiasta ja lähetti reportterinsa New Yorkiin asti ihmettä katsomaan. ”Se oli ainutlaatuinen näky”, reportteri kirjoitti lehtensä palstalla, missä hän myös kertoi, että kukin hehkulamppu oli ”englantilaisen saksanpähkinän kokoinen”.

Sähkökynttilät Valkoiseen taloon

Tästä alkoi sähkökynttilöiden menestystarina. Niiden tekniikka oli kuitenkin monimutkaista, ja uudenlainen joulupuun valaistus tuli kauppoihin vasta vuonna 1890. Viisi vuotta myöhemmin siitä tuli suurta muotia, kun presidentti Grover Cleveland pystytti ensimmäisen sähköistetyn joulupuun Valkoiseen taloon. Puussa oli yli sata hehkulamppua.

Sähkökynttilät olivat vielä kuitenkin pitkään vain rikkaiden ulottuvilla. 1800-1900-luvun vaihteessa keskikokoisen joulukuusen varustaminen sähkövaloilla maksoi vielä niin paljon, että hinta vastaisi nykyoloissa noin kahtatuhatta euroa.

Vasta vuoden 1930 tienoilla sähkökynttilöiden hinta oli laskenut sellaiselle tasolle, että niiden käyttö alkoi yleistyä.

Joulu on perinteitä täynnä – lue lisää suuresta jouluteemastamme.