Wikimedia Commons
Walesilainen jouluperinne: Mari Lwyd.

7 erikoista jouluperinnettä

Walesissa pukeudutaan hevoseksi, Japanissa keräännytään Kentucky Fried Chickeniin, ja Itävallassa lapsia pelottelevat paholaiset. Tässä on seitsemän joulun ehkä oudointa perinnettä.

Norja

Norjalaiset karkottavat noitia

Norjassa ikivanhat uskomukset ovat voimissaan jouluna. Norjalaiset nimittäin uskovat, että pahat henget ja julmat noidat palaavat jouluyönä maan päälle.

Jotta paha ei pääsisi palaamaan, norjalaiset piilottavat luudanvarret ennen nukkumaanmenoa.

Wales

Walesilainen jouluperinne: hevosseppele.

Walesilainen jouluperinne: hevosseppele.

© Wikimedia Commons

Hevosen kallo kiertää katuja Walesissa

Walesissa maaseudulla valitaan jouluisin joku kylän asukkaista pukeutumaan Mari Lwydiksi eli "harmaaksi hevoseksi".

Valittu pitelee edessään hevosen kalloa kepin nokassa ja vetää päällensä valkoisen lakanan. Sitten hän vaeltaa kaduilla seurueensa kanssa laulaen lauluja.

Perinne juontuu 1800-luvulta, mutta nykyisin se elää enää muutamissa Walesin kolkissa.

Japani

KFC-myymälä Tokiossa joulun aikaan.

Japanissa KFC:n friteerattu kana on perinteinen jouluruoka.

© Shutterstock

Japanilaiset juhlivat joulua KFC:ssa

Vaikka vain harvat japanilaiset ovat kristittyjä, suuri osa japanilaisista viettää joulua – omalla tavallaan.

Perinne sai alkunsa, kun kristityt matkailijat ja maahanmuuttajat kerääntyivät Japanissa 1970-luvun alkupuolella jouluisin yhdysvaltalaisen Kentucky Fried Chicken -pikaruokaketjun ravintoloihin saadakseen syödäkseen edes jotain, joka muistutti heille tuttua jouluruokaa, kokonaista kananpoikaa tai kalkkunaa.

Pikaruokaketju hoksasi markkinaraon nopeasti. 1970-luvulla se käynnisti laajan "JOULU = KENTUCKY" -mainoskampanjan saadakseen vieläkin useammat upottamaan hampaansa friteerattuun kananpoikaan.

Nykyisin käynti KFC:ssä on monille japanilaisille joulun merkki. Siellä ruokailusta on tullut niin suosittua, että jouluherkun varmistamiseksi pöytä on varattava jopa kaksi kuukautta aiemmin.

Itävalta

Paholaiset säikyttelevät itävaltalaislapsia

Itävallassa joulupukilla on ilkeä seuralainen. Hänen nimensä on Krampus, ja hän on paholaista muistuttava olento, joka asuu Itävallan Alpeilla ja poistuu piilopaikastaan vain kerran vuodessa rangaistakseen ilkeitä lapsia.

Itävallan hallitus oli aiemmin kehottanut kansalaisiaan olemaan juhlimatta paholaishahmoa, ja 1950-luvulla asiasta jaettiin jopa tiedotteita.

Varoituskampanja ei kuitenkaan saanut itävaltalaisia hylkäämään paholaishahmoa. Nykyisin se on jälleen erittäin suosittu joulun ajan hahmo.

Marras- ja joulukuussa aikuiset miehet pukeutuvat Krampukseksi ja kiertelevät naapurustossa pelottelemassa pikkulapsia. Salzburgissa on yli 180 Krampus-klubia, jossa perinnettä pidetään yllä.

Ukraina

Ukrainalainen joulukuusi hämähäkinseitteineen.

Perinteinen ukrainalainen joulukuusenkoriste.

© Museum of Science and Industry

Ukrainassa kuusi koristellaan hämähäkinseiteillä

Ukrainalainen joulukuusi on yleensä kuorrutettu hämähäkeillä ja seiteillä. Epätavallisten koristeiden sanotaan tuovan onnea, eikä suotta.

Vanhan tarinan mukaan hämähäkit pelastivat köyhän naisen joulun: Naisella oli niin vähän rahaa, ettei hän voinut ostaa koristeita perheen kuuseen.

Kun hän heräsi jouluaamuna, hämähäkit olivat kutoneet kuuseen kimaltelevia seittejä.

Tšekki

Tšekissä naiset ennustavat tulevaa

Jouluaatto on Tšekissä naisille tärkeä päivä. Naimattomat naiset voivat silloin saada selville, kohtaako heitä tulevana vuonna rakkaus.

Ennustaminen on yksinkertaista: naisen on seistävä selkä ovea kohti ja heitettävä kenkä olan yli.

Jos kenkä putoaa kärki ovea päin, seuraavana vuonna vastaan tulee sulhanen, mutta jos se tipahtaa kanta ovea päin, nainen joutuu viettämään seuraavankin vuoden sinkkuna.

Ruotsi

Ruotsalainen pukki on vaarassa

Ruotsissa, kuten Suomessakin, vanhoihin jouluperinteisiin liittyy tiiviisti sarvipäinen pukki.

Ruotsissa onkin vuodesta 1966 rakennettu Gävlen torille 13 metriä korkea, seitsemän metriä pitkä ja peräti kolme tonnia painava olkipukki.

Jo ensimmäisinä vuosina valtava olkipukki poltettiin uudenvuodeniltana, ja ruotsalaiset ovat jatkaneet ahkerasti perinnettään, joka on vain varhaistunut.

Vuodesta 1966 alkaen pukki on joutunut tuhopolton kohteeksi yli 25 kertaa.

Vuodesta 1988 ruotsalaiset ovatkin voineen lyödä vetoa siitä, säilyykö pukki palamatta koko joulukuun.

Ruotsalaisia viranomaisia pukin kohtelu ei ilahduta. Vaikka pukkia on yritetty suojella palamisenestokäsittelyillä ja lisäämällä vartiointia, joku käy joka vuosi tuikkaamassa sen tuleen.

Lue myös Alankomaiden Zwarte Pietistä, joka sieppaa tuhmat lapset jouluna.