Joulu

Joulu on paljon muutakin kuin kinkkua ja joululahjoja – siihen liittyy dramatiikkaa, uskomuksia ja tietenkin monia mukavia perinteitä. HISTORIA-lehti vie sinut tutustumaan viikinkien jouluun, kertoo, miksi Hitler ei pitänyt joulusta, ja muistelee, miten joulurauha laskeutui juoksuhautoihin ensimmäisessä maailmansodassa. Nautinnollisia lukuhetkiä – ja iloista joulua!

Hitler varasti joulun

Läpi 1930-luvun natsit yrittivät varastaa joulun lisäämällä hakaristin joulun symboleihin. Koska Jeesus oli juutalainen, natseille oli tärkeää yrittää hävittää joulusta kaikki kristillinen symboliikka. Pyhimykseen liittyvä joulupukki sai lähteä, joulutähti korvattiin hakaristillä ja joulukalenterin kuvat muutettiin.

Näin viikingit viettivät joulua

Jos joku ymmärsi joulun päälle, niin viikingit. Vuoden raadannan ja ankeuden jälkeen joulu oli ainoa ajankohta, jolloin saattoi rentoutua kunnolla ja syödä ja juoda mielin määrin. Viikinkien nimitys joululle oli jól, joka tarkoittaa juhlaa. Lue kaikki viikinkien joulusta.

Onko joulu ollut joskus kielletty?

Joulua vastaan hyökättiin brittiläisessä imperiumissa vuosina 1653–1658. Republikaanit vastustivat jouluun liittyvää mässäilyä ja pyrkivät Oliver Cromwellin johdolla viemään joulun viettoa puritaanisempaan suuntaan. Viiden vuoden ajan joulu oli tavallinen päivä, jolloin oli määrä hiljentyä ja paastota.

Herätämme historian eloon postilaatikossasi

DIGITAALINEN ERIKOISNUMERO - KOLMAS VALTAKUNTA

Miksi joulua vietetään 24. joulukuuta?

Pohjolassa joulun vietto aloitetaan jouluaattona 24. joulukuuta, kun taas muualla maailmassa joulua vietetään 25. joulukuuta. Perinne juontuu mekaanisen kellon keksimisen ajoista. Silloin uuden päivän katsottiin alkavan auringon laskusta eikä keskiyöstä.

Miksi joulupukilla on punaiset vaatteet?

Joulupukki ei ole aina näyttänyt siltä kuin nykyään. Vähän yli sata vuotta sitten hän oli pukeutunut tummiin vaatteisiin. 1900-luvun alussa kuvaan astui uusi pukki, amerikkalainen Coca Colan Santa Claus, jolla oli valkoisin turkissomistein koristeltu punainen asu. Tuo pukki muutti mielikuvaa joulupukista merkittävästi.

Mistä saivat alkunsa tekojoulukuuset?

Joulupuuperinne esiintyy ensimmäisen kerran historiallisissa lähteissä 1400-luvulla. Etenkin saksalaiset ihastuivat joulukuuseen, mikä johti joulukuusipulaan 1800-luvulla. Siksi keksittiin tehdä joulupuu hanhensulista, jotka maalattiin vihreiksi, jotta ne muistuttaisivat oikeaa puuta.

Mitkä ovat historian kummallisimmat jouluperinteet?

Joulupukki, joulukuusi, glögi ja piparkakut ovat yleisiä jouluperinteitä, mutta niiden lisäksi on monia harvinaisempia ja omalaatuisempia joulutapoja. Esimerkiksi Walesissa kuljetetaan hevosen kalloa pitkin katuja, japanilaiset juhlivat joulua Kentucky Fried Chicken -pikaruokapaikassa ja Itävallassa piruiksi pukeutuneet miehet pelottelevat lapsia.

Milloin lähetettiin ensimmäiset joulukortit?

Joulukortteja valmistettiin sarjatuotantona ensimmäisen kerran vuonna 1843, kun brittiläinen Sir Henry Cole painatti tuhat kappaletta joulukortteja. Korteista ei tullut välitöntä menestystä, mutta jo seuraavana vuonna myynnissä oli jo melkoinen määrä joulukortteja, ja sen jälkeen niiden suosio alkoi nopeasti kasvaa.

Mistä adventtikranssi on peräisin?

Adventtikranssi on peräisin vuodelta 1839, ja se on saksalaisen teologin keksimä. Siinä oli enemmän kynttilöitä kuin nykykransseissa, ja se oli rakennettu vaununpyörästä. Vasta vuonna 1860 adventtikranssi koristeltiin kuusenhavuilla, joiden pistävien neulasten tarkoitus oli muistuttaa Jeesuksen ristillä kantamasta orjantappurakruunusta.

Koska jouluisin on alettu juoda glögiä?

Varhaisimmat historialliset maininnat glögistä ovat peräisin 1400-luvulta. Saksalaiset keksivät lämmikkeekseen kylminä talvikuukausina kuumennetun viinin, jota he kutsuivat nimellä glühwein eli hehkuviini. Tapa levisi sittemmin muuallekin Pohjois-Eurooppaan. Myös roomalaisilla oli samantapainen juoma – katso täältä roomalaisen glögin resepti.

Miksi mistelin alla suudellaan?

Roomalaisaikaan misteliä pidettiin myrkyllisenä, mutta se oli myös hedelmällisyyden symboli. Kirkko kielsi mistelin käytön, mutta koska kansa uskoi sen hedelmällisyyttä edistävään voimaan, syntyi tapa suudella mistelinoksan alla.

 

HYVÂÂ UUTTA VUOTTA!

Lisää aiheesta: Joulu