Uusi lehti: Jerusalem on uskontojen ikuinen kiistakapula

Jerusalemin vanhassa kaupungissa ­kohoaa noin puolen neliökilometrin suuruinen kukkula, jolla on valtaisa uskonnollinen ja maailmanpoliittinen merkitys. Niin juutalaiset, muslimit kuin kristitytkin pitävät kaikki Temppelivuorta omana pyhänä paikkanaan. Siitä on taisteltu jo vuosisatoja, ja kiista alueesta vaatii yhä satoja kuolonuhreja vuosittain.

torstai 14. joulukuuta 2017

Uusi HISTORIA on ilmestynyt!

Haluatko tilata Historian? Katso tästä parhaat tarjoukset

Ilmassa sinkoili kiviä, rojua ja jopa ulosteita israelilaisten turvallisuus­joukkojen saattaessa oppositio­johtaja Ariel Sharonia alas Temppelivuorelta ­Jerusalemissa torstaina 28. syyskuuta vuonna 2000. Juutalainen Sharon oli juuri julistanut:

”Temppelivuori on meidän käsissämme, ja se pysyy meidän käsissämme. Temppelivuori on juutalaisuuden pyhin paikka, ja jokaisella juutalaisella on oikeus käydä Temppelivuorella.”

Lausunto herätti kuohuntaa paikalla olleiden muslimien keskuudessa, ja sotilaat ampuivat kyynelkaasua ja kumiluoteja saadakseen kiihtyneen palestiinalaisen ihmisjoukon hajaantumaan.

Seuraavana päivänä ryhmä palestiinalaisia ­nuoria heitteli kiviä Itkumuurilla rukoilevia juutalaisia kohti. Israelin turvallisuus­joukot avasivat tulen ja tappoivat neljä nuorta miestä.

Palestiinalaisten ja ­israelilaisten ­yhteenotot laajenivat niin, että alettiin puhua uudesta palestiinalaisten kansannoususta, toisesta intifadasta. 

Viiden vuoden ajan Israel lähetti palestiinalaisia vastaan panssarivaunuja ja helikoptereita palestiinalaisten turvautuessa kiviin ja itsemurhapommeihin.

Väkivaltaiset yhteenotot eivät kuitenkaan olleet mitään uutta Temppelivuorella, sillä keskellä Jerusalemia kohoava kukkula on todennäköisesti historian kiistellyin alue. 

Juutalaisuuden, kristin­uskon ja islamin edustajat ovat yli kaksi­tuhatta vuotta taistelleet tuon kukkulan laen hallinnasta.

>> Lue Temppelivuoren tarina uudesta HISTORIA-lehdestä – kiirehdi lähimpään lehtipisteeseen ostamaan omasi. 

Maailmanyhteisö ei tunnusta Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi.

Vuonna 1967 Israel valtasi Itä-Jerusalemin salamasodassa – niin sanotussa kuuden päivän sodassa – ja muslimit menettivät Temppelivuoren hallinnan ensimmäistä kertaa sitten ristiretkien. 

Maailmanyhteisö ei kuitenkaan hyväksy sodan tuomia aluemuutoksia, joten palestiinalaiset ja Israel vaativat edelleen kukkulaa itselleen.

Marraskuussa 2017 Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti tunnustavansa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja kertoi suunnittelevansa Yhdysvaltojen suurlähetystön siirtämistä Tel Avivista Jerusalemiin.

Juutalaiset, muslimit ja kristityt yrittävät jakaa sovussa pyhän paikan. Palestiinalaisten ja Israelin poliisien väliset yhteenotot Temppelivuorella ovat kuitenkin tähän mennessä vaatineet jo sadan ihmisen hengen vuonna 2017.

Lue kaikki Jerusalemin verisestä historiasta

Osta uusi HISTORIA-lehti - tai tilaa HISTORIA täältä, niin saat säännöllisesti kiinnostavia historiatarinoita suoraan kotiisi. 

Ehkä sinua kiinnostaa...