Uusi lehti: Ensimmäinen maailmansota oli katastrofi, joka muutti maailmaa

Ensimmäisessä maailmansodassa kuoli 22 miljoonaa ihmistä, ja sen vaikutukset olivat valtavat. Neljän vuoden helvetti murskasi imperiumeja, esitteli uusia aseita ja jätti jälkensä moneen sukupolveen. Sota, jonka piti lopettaa kaikki sodat, johti uuteen tragediaan: toiseen maailmansotaan.

perjantai 2. marraskuuta 2018

Sata vuotta sitten vaikenivat historian siihen asti suurimman sodan aseet. Lopulta rauha saattoi laskeutua kranaattien moukaroimille taistelukentille, ja eloonjääneet alkoivat laskea menetyksiään. 

Verilöylyssä, jonka uusi tekniikka mahdollisti, oli kuollut yli 9 miljoonaa sotilasta. Ensimmäinen maailmansota oli kuitenkin vain alkua, sillä se poiki uusia konflikteja niin Lähi-idässä, suurvaltojen siirtomaissa kuin Euroopassakin. 

Aselepoa seurannut Versaillesin rauhansopimus oli siemen uudelle sodalle, josta tuli niin julma ja epäinhimillinen, että se jätti jopa ensimmäisen maailmansodan varjoonsa.

Tässä numerossa muistelemme sotaa, jonka moni on unohtanut.

- Magnus Bergsten, päätoimittaja 

Uusi HISTORIA on ilmestynyt!

Haluatko tilata Historian? Katso tästä parhaat tarjoukset

HISTORIAN vuoden 17. numerosta voit lukea muun muassa näistä aiheista:

Saksan aseet niittivät venäläisiä

420  000 venäläistä sotilasta tunkeutui Itä-Preussiin elokuussa 1914. Saksalaisilla oli alivoima, mutta toisin kuin tsaarin armeija, he olivat varustautuneet nykyaikaiseen sodankäyntiin. Rautatieverkosto, konekiväärit ja ilmatiedustelu toivat saksalaisille voiton.

Zeppeliinit: ”jumalan rangaistus” Englannin yllä

Britannian sodanjulistus Saksalle johti uudenlaiseen sodankäyntiin, sillä Saksalla
oli uusi superase: valtavat ilmalaivat, jotka pystyivät kuljettamaan tonnikaupalla pommeja suoraan brittien syliin. Saksa uskoi, että niiden avulla se voisi pakottaa britit antautumaan nopeasti.

Rauha repi Saksan hajalle

Ensimmäinen maailmansota oli saksalaisille katastrofi. Sodan päättyessä yli kaksi miljoonaa oli kuollut ja kansa eli kurjuudessa, eikä sodan loppuminen tuonut maahan rauhaa. Nöyryytetty kansa kapinoi, ja pieni poliitikkojen piiri yritti pitää valtakunnan kasassa ainoana apunaan sodan katkeroittamat veteraanit, jotka janosivat kostoa.

Ehkä sinua kiinnostaa...