Kanadalais-irlantilainen TV-sarja Viikingit kertoo tarusankari Ragnar Lothbrokista ja hänen pojistaan. Sarja lainaa runsaasti eri tarinoista. 

© Hbonordic.com

Totta vai tarua: Viikingit-sarjan historiallista taustaa

Odotamme innolla tv-sarja Viikinkien myöhemmin tänä vuonna ilmestyvää kuudetta kautta. Se herättää varmasti jälleen uusia kysymyksiä viikinkiajasta, ja siksi me olemme tutkineet muutamia sarjan mieleenpainuvimpia hetkiä ja selvittäneet, mikä on historiallinen totuus.

perjantai 22. maaliskuuta 2019

Oletko Viikingit-tv-sarjan fani – tai muuten vain kiinnostunut viikingeistä?

Kuuluitpa kumpaan ryhmään tahansa, meillä on sinulle jotakin. HISTORIA nimittäin perehtyi lähemmin sarjan 19 mieleenpainuvaan hetkeen ja niiden historiallisiin taustoihin, jotka saattava yllättää. 

Tiedätkö esimerkiksi...

 • ... käytettiinkö verikotkaa oikeasti kuolemanrangaistuksena?
 • ... puhuttiinko sarjan viikinkikieltä todella viikinkiajalla?
 • ... onko Ragnar Lothbrokin kaupungin ”Kattegatin” sijainti hatusta vedetty?

Kaikkeen tähän ja paljon muuhun vastaamme seuraavassa HISTORIA-lehden numerossa, mutta tässä hieman esimakua:  

Uhrasivatko viikingit toisiaan Odinille?

TV-sarja: Kaudella 1 Ragnar aikoo uhrata kristityn orjansa Athelstanin, mutta tämä ei kelpaa jumalille. Niinpä Leif-niminen viikinki tarjoutuu uhrattavaksi Athelstanin sijaan.

Leif-niminen viikinki antautui uhrattavaksi Odinille ja Thorille sarjan ensimmäisellä kaudella. 

© Hbonordic.com

Fakta: Mitkään löydöt tai kirjalliset lähteet eivät viittaa siihen, että viikingit olisivat uhranneet omiaan. Eläimiä kuitenkin uhrattiin säännöllisesti jumalille, ja joskus myös orjat saivat heittää henkensä Odinin tai Thorin miellyttämiseksi. 

>> Ainutlaatuinen tarjous: Tilaa Pohjoismaiden suurin HISTORIA-lehti, niin saat myös digitaalisen erikoisnumeron ”Historialliset TV-SARJAT” heti

Arkeologit ovat löytäneet hautoja, joihin viikinki on haudattu yhdessä sidottujen ja uhrattujen orjien kanssa. Arabimatkailija Ibn Fadlan kuvaili noin vuonna 922 Volgalla Venäjällä näkemiänsä viikinkien uhrimenoja:

”Kun heidän päällikkönsä kuolee, perhe kysyy hänen orjattariltaan ja palvelijoiltaan: ’Kuka teistä haluaa kuolla hänen kanssaan?’ Yksi heistä vastaa ’minä’ – useimmiten se on joku orjattarista.”

Opi lisää viikinkiajasta

Saadaksemme selvyyden Viikingit-tv-sarjan taustalla olevasta historiasta kysyimme asiantuntijoilta neuvoja, tutkimme vanhoja saagoja ja perehdyimme tutkimukseen ja arkeologisiin löytöihin.

Seuraavassa HISTORIA-lehden numerossa paljastamme, mitä löysimme. Tilaajana pääset ensimmäisten joukossa lukemaan, mikä Viinkingeissä on totta ja mikä tarua.

Eikä siinä vielä kaikki – saat myös upouuden digitaalisen erikoisnumeromme ”Historialliset TV-SARJAT”, jonka artikkeleissa käsitellään historiallisten televisiosarjojen taustalla olevaa todellisuutta:

 • Band of Brothers
 • Game of Thrones
 • Narcos
 • Downton Abbey
 • Mad Men

Miksi kannattaa tilata heti

Meillä on juuri nyt ekstrahyvä tilauspaketti sinulle, joka rakastat historiallisia tv-sarjoja. Tilaajana saat:

 • 3 numeroa HISTORIA-lehteä – joista ensimmäisessä on paljastuksia tv-sarja Viikinkien historiallisuudesta. 

 • ”Historialliset TV-SARJAT” – digitaalisen erikoisnumeron, jossa tutustutaan viiden ikonisen tv-sarjan historiallisiin taustoihin. 

 • HISTORIAn digitaalisen arkiston käyttöösi – eli pääset lukemaan verkossa lehden 12:ta viimeisintä numeroa.

 • Vapaavalinnaisen lahjan – ehdotamme näitä hienoja Hi-Fi Bluetooth -kuulokkeita.  

Tämän kaiken saat hintaan 17,90 euroa – eli säästät 111,85 euroa! 

TARTU TARJOUKSEEN

Ehkä sinua kiinnostaa...