Tieteen Kuvalehti Historia 17/2012

Lue muun muassa Kremlissä Stalinin kuoleman jälkeen käydystä valtataistelusta, salakuljettajien sukellusveneestä, jolla harhautettiin brittejä, Spitfire-hävittäjästä ja roomalaisten huippuunsa hiotusta leiriytymistekniikasta.

perjantai 9. marraskuuta 2012

Viisaat miehet sodassa

Tunnetusti vihollisen voittaminen vaatii rohkeutta, kestävyyttä ja voimaa. Lisäksi tarvitaan viekkautta, minkä vuoksi pidänkin tarinaa saksalaisesta kapteeni Königistä kiehtovana.

Ensimmäisen maailmansodan aikana König onnistui pujahtamaan kaksi kertaa brittien merisaarron läpi Deutschland-sukellusveneellään, jolla hän kuljetti muun muassa raakakumia ja lääkkeitä Yhdysvalloista Saksaan.

Onneksi, tai ainakin Saksan vastustajien kannalta oli onnekasta, että Deutschlandin uskomaton onni kääntyi vuoden kuluttua, kun sukellusvene liitettiin Saksan laivastoon. Silti tarinaa viekkaasta kapteeni Königistä ja hänen seikkailuistaan on vaikeaa vastustaa. Olen varma, että myös sinä olet samaa mieltä.

Mies, joka myi Eiffel-tornin

Älykkäät miehet ovat olleet ratkaisevassa osassa myös muissa, voittoisammissa, armeijoissa. Esimerkiksi Britannian kuninkaallisten ilmavoimien lentäjät ja Rooman ylivoimainen armeija olisivat tuskin menestyneet niin hyvin taisteluissa ilman Spitfire-konetta ja leirejä, jotka voitiin pystyttää joka ilta eri paikkaan. Molempien keksinnöt olivat nerokkaiden miesten aivoituksia.

Artikkelit kapteeni Königstä, Spitfiresta ja roomalaisten leireistä ovat luettavissa Tieteen Kuvalehti HISTORIAN uudesta numerosta. Samassa lehdessä listataan myös historian 10 mahtavinta viikinkiä ja kerrotaan muun muassa Robert V. Milleristä, joka myi Eiffel-tornin kahdesti.

Hauskoja lukuhetkiä!


Tonny Vorm


Osta tai tilaa Tieteen Kuvalehti Historia

Osta lehtikioskista. Irtonumeron hinta on 8,50 euroa.

Voit myös tilata Tieteen Kuvalehti Historian kotiin, saat tilauksesi 2 ensimmäistä numeroa hintaan 6,90 euroa. Kaupan päälle saat lahjan. Lue lisää ja tilaa tästä.

Ehkä sinua kiinnostaa...