Tieteen Kuvalehti Historia 15/2012

Tieteen Kuvalehti Historia valmistautuu Yhdysvaltojen vaalitaistoon teemasivuilla, joissa tutustutaan Yhdysvaltojen presidentinvaalien 224 vuoden historian perinteisiin ja erikoisuuksiin.

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Kuulostaa yksinkertaiselta: Yhdysvalloissa on vain kaksi merkittävää poliittista puoluetta ja käytännössä lopulta aina vain kaksi presidenttiehdokasta. Miksi maan vaalijärjestelmästä on silti tullut ehkä yksi maailman monimutkaisimmista?

6. marraskuuta Yhdysvallat valitsee itselleen uuden presidentin. Lue tarina siitä, miten presidentinvaaleista on 224 vuodessa kehittynyt valtava tapahtuma, johon sisältyy niin vehkeilyjä ja likaisia temppuja kuin outoja perinteitäkin. Tutustumme ensimmäisiin vaaleihin, vaa'ankieliosavaltioihin, Texasin keltaiseen koiraan sekä Valkoiseen taloon, joka rakennettiin niukalla budjetilla. Lisäksi käymme läpi Nixonin ja Kennedyn välisen vaalikamppailun, joka 1960-luvun alussa toi poliittisen kädenväännön televisioruutuihin.

Pohjoiset juomaperinteet

Yhdysvaltojen presidentinvaaleja käsittelevät teema-artikkelit antavat varmasti hyödyllistä tietoa tätä päivää ja tulevaisuutta varten.

Samaa voi sanoa jutusta, jossa valotetaan alkoholinkäytön välttämättömyyttä 1500-luvun ja myöhempien vuosisatojen Suomessa ja Ruotsissa. Terveyttään vaaliva aloitti päivänsä paloviinaryypyllä ja lopetti sen vaahtoavan tuopin ääressä. ”Suuri pohjoismainen humala”, joksi juopottelua kutsuttiin kirjallisuudessa, päättyi vasta 1700-luvulla, kun papit alkoivat patistella seurakuntiaan kohtuuden ystäviksi.

Lue ”Humaltuminen oli hyve” -artikkeli ja paljon muuta Tieteen Kuvalehti HISTORIAn uudesta numerosta, jossa kerrotaan myös kristittyjen ja muslimien taistelusta Jarmukjoen varrella vuonna 636, alankomaalaisesta vakoojasta, joka auttoi kotimaataan nousemaan maailman suurimmaksi merivallaksi, ja kymmenestä järjettömimmästä syystä sotaan.

Hauskoja lukuhetkiä
Tonny Vorm

Osta tai tilaa Tieteen Kuvalehti Historia

Osta lehtikioskista. Irtonumeron hinta on 8,50 euroa.

Voit myös tilata Tieteen Kuvalehti Historian kotiin, saat tilauksesi 2 ensimmäistä numeroa hintaan 6,90 euroa. Lue lisää ja tilaa tästä.

Ehkä sinua kiinnostaa...