Sotaonnen käännyttyä Hitler vetäytyi yhä enemmän omiin oloihinsa. Kuva on Madame Tussaudin Berliinin vahakabinetista. 

© Shutterstock, Getty Images

Sudenpesä: Bunkkerielämä mursi Hitlerin

Hitler vietti yli 800 päivää salaisessa päämajassaan Sudenpesässä. Siellä hän saattoi pitää kenraalinsa lyhyessä lieassa ja johtaa hyökkäystä Neuvostoliittoon. Pitkät ja raskaat päivät alkoivat kuitenkin vaatia veronsa, ja Hitler alkoi nähdä vihollisia kaikkialla.

torstai 8. elokuuta 2019

Sotamarsalkka Wilhelm Keitel oli heinäkuussa 1944 matkalla Saksan itäisimpään kolkkaan. Hitlerin tärkeimmällä sotilasneuvonantajalla oli tapana aina Sudenpesää lähestyessään katsoa lentokoneen ikkunasta alas maastoon.

Alhaalla näkyi vain sankkaa metsää silmänkantamattomiin, mutta sotamarsalkka ei nautiskellut luonnonnäkymistä. Sen sijaan hän tappoi aikaa keksimällään leikillä: etsi Hitlerin päämaja.

Vihollisen tiedustelukoneista poiketen Keitel tiesi tarkalleen mistä etsiä Sudenpesää, joka oli rakennettu metsään kahdeksan kilometriä itäpreussilaisesta Rastenburgista itään.

Valtavia bunkkereita, teitä ja junalaituria ei ollut helppo piilottaa, mutta Keitel ei erottanut silläkään kertaa Hitlerin päämajaa lentokoneesta katsellessaan.

Keitelin liidellessä taivaalla Hitler kiersi rauhattomana Sudenpesää kesän helteiden, malariasääskien ja vastoinkäymisten koetellessa valtakunnanjohtajan elämänhalua. 

Reilut 800 Sudenpesässä vietettyä päivää tekivät natsi-Saksan karismaattisesta ja innostavasta johtajasta unelmansa menettäneen ja mieleltään murtuneen miehen. 

Italian diktaattori Benito Mussolini kävi usein tapaamassa Hitleriä Sudenpesässä.

© Imageselect

Kun ostat lehtipisteestä uuden HISTORIA-lehden, pääset esittelykierrokselle Hitlerin salaiseen bunkkerikompleksiin. Saat tietää kaiken Hitlerin elämästä Sudenpesässä ja yksityiskohtaisen kuvauksen siitä, miten tilat suunniteltiin ja rakennettiin.

Voit myös tilata HISTORIA-lehden, jolloin saat kaupan päälle ainutlaatuisen digitaalisen erikoisnumeron toisesta maailmansodasta suoraan sähköpostiisi.

Tilatessasi HISTORIA-lehden saat:

  • 3 numeroa HISTORIA-lehteä – Pohjoismaiden parasta historialehteä. Ensimmäisessä saamassasi numerossa on artikkeli Hitleristä Sudenpesässä.
  • 4 ainutlaatuista digitaalista erikoisnumeroa toisesta maailmansodasta.
  • Langattomat vastamelu-nappikuulokkeet.
  • Pääsyn HISTORIAn digitaaliseen arkistoon, jossa voit lukea lehden 12:ta viimeisintä numeroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...