Ryöväri Jack Sheppard oli 1700- ja 1800-luvuilla kansan sankari, ja britit rakastivat tarinoita hänen röyhkeistä ­edesottamuksistaan.

© Imageselect & Bridgeman Images

Raaka murha järkytti Viktorian ajan Lontoota

Voiko kirjallisuus ajaa tavallisen ihmisen murhaamaan? Tätä pohtivat Viktorian ajan britit, kun ylhäinen lordi William Russell löydettiin vuoteestaan julmasti murhattuna ja pää lähes irti leikattuna.

torstai 7. maaliskuuta 2019 teksti HISTORIE

Kamaripalvelija Sarah Mancer heräsi aikaisin aamulla keski­viikkona 6. toukokuuta 1840. Luvassa oli jälleen ­kiireinen päivä entisen parlamentin jäsenen lordi William Russellin talossa Norfolk Streetillä Lontoon hienossa Mayfairin kaupunginosassa.

Laskeutuessaan portaita ullakolla olevasta kamaristaan Mancer näki isäntänsä kuumavesipullon lattialla tämän makuuhuoneen oven edessä. 

Kun hän meni kirjastohuoneeseen, hän havaitsi sen olevan aivan sekaisin – kirjoituspöytä oli työnnetty kumoon, sen neljä laatikkoa repsotti auki ja lattia oli hujan hajan heiteltyjen paperien peitossa.

Mancer alkoi aavistella jonkin olevan pielessä mutta ei vielä antanut ­pelolle valtaa. 72-vuotias lordi Russell oli muuttunut iän myötä aina vain omalaatuisemmaksi, ja hän jätti tuon tuostakin kirjastonsa sekasorron valtaan.

Kun Mancer meni alakertaan, hän näki pääoven olevan auki. Ruokasalin kynttilänjalat lojuivat lattialla ja kaikkien kaappien ovet olivat sepposen selällään. Nyt Mancer alkoi pelätä toden teolla.

Hän juoksi kiireesti portaat ylös, ­herätti kokin ja jatkoi sitten herättämään lordi Russellin sveitsiläistä kamaripalvelijaa.

”Courvoisier, tiedätkö mitä yöllä on ­tapahtunut?” Mancer huusi François Benjamin Courvoisierin huoneen oven läpi. Tämä avasi oven ja vastasi kieltävästi.

Tee kuten muutkin Pohjoismaissa: hanki pääsiäiseksi jännittävää lukemista

”Voi kauhistus!” Courvoisier huusi järkyttyneenä nähdessään sotketun kirjastohuoneen ja vahvisti Mancerin epäilykset todeksi: ”Tänne on murtauduttu!”

”Meidän on heti löydettävä isäntä!” Mancer huudahti, ja molemmat palvelijat ryntäsivät portaita ylös.

Courvoisier avasi Norfolk Streetille avautuvan ikkunan lordi Russellin hämärässä makuuhuoneessa, ja Mancer asteli empien kohti isäntänsä leveää vuodetta.

Vuodekatos esti häntä ­näkemästä heti työnantajaansa, mutta sitten hän näki tämän makaavan hengettömänä vuoteellaan. Lordi Russellin ruumis oli ehtinyt jo ­kylmetä ja kangistua, ja vuodevaatteet sekä hänen kasvojaan peittävä nenäliina olivat aivan veressä.

”Hyvä jumala!” Mancer huusi ja juoksi alas portaita ja kadulle asti. Apua huutaen hän kolkutti naapuritalojen ovia herättäen niiden asukkaat.

”Kutsukaa heti poliisi!” Mancer huusi ­ensimmäiselle kohtaamalleen ihmiselle. ”Isäntäni on murhattu!”

Palvelijat löysivät lordi William Russellin murhattuna vuoteesta.

© imageselect

Fiktio muuttui julmaksi todellisuudeksi

Lordi Russellin raaka murha ravisutti koko Englantia, mutta murhaoikeudenkäynti ja sitä seuranneet tapahtumat vasta todella saivat Viktorian ajan britit tyrmistymään. 

Kansa halusi murhalle selityksen, ja kun he sen sitten saivat, se olikin kauheampi kuin kukaan oli uskaltanut kuvitellakaan. Kävi nimittäin ilmi, että murhaan oli ehkä innoittanut yksi aikakauden suosituimmista romaaneista nimeltä Jack Sheppard.

Haluatko tietää, mitä oikein tapahtui? Nyt sinulla on mahdollisuus lukea koko tarina kirjasta, joka johti kammottavaan murhaan. Kun nimittäin tilaat HISTORIA-lehden nyt, artikkeli on ensimmäisessä saamassasi lehdessä. 

Lisäksi luvassa on enemmänkin jännitystä. HISTORIA-lehden pääsiäisen rikosnumero sisältää nimittäin 30 sivua historiallisia rikostarinoita.

Voit lukea esimerkiksi:

  • herra Bravon mystisestä myrkkymurhasta, jossa epäiltyinä olivat niin vaimo, tämän rakastaja kuin taloudenhoitajakin.
  • Adam Worthin kansainvälisestä rikollisjärjestöstä, jota hän ohjaili palatsistaan Lontoossa. 
  • sairaanhoitajasta, jolla oli kontollaan ehkä jopa 48 lapsenmurhaa

Varoitamme kuitenkin, että kaikki jutut EIVÄT sovi herkimmille lukijoille!

Toimitus suosittelee: Maksuton erikoisnumero historian pahimmista sarjamurhaajista

Uudet HISTORIA-tilaajat saavat myös ainutlaatuisen digitaalisen erikoisnumeromme ”Historian pahimmat sarjamurhaajat” kaupan päälle.

Niinpä voit – odotellessasi 3 HISTORIA-lehteäsi – lukea tarinoita historian julmimmista sarjamurhaajista. Artikkelien ainutlaatuiset valokuvat ja terävät näkökulmat takaavat parhaan lukuelämyksen. 

HISTORIAn uutena tilaajana saat siis:

  • 3 numeroa HISTORIA-lehteä – joista ensimmäinen on pääsiäisen rikosnumero.

  • ”Historian pahimmat sarjamurhaajat” – digitaalisen erikoisnumeron, joka vie sinut murhaajien mielen pimeihin syövereihin.

  • käyttöösi HISTORIAn digitaalisen arkiston – pääset lukemaan verkossa lehden 12 viimeistä numeroa.

Kaikki tämä maksaa vain 4,90 euroa – eli säästöä tulee jopa 80 %

Ehkä sinua kiinnostaa...