Ranskan vastarintaliikkeellä piti kiirettä liittoutuneiden joukkojen noustessa maihin Normandiassa. Kun noin 160 kiloa painavat laatikot pudotettiin, ne piti noutaa nopeasti, ennen kuin saksalaiset ehtivät pudotuspaikalle.

© Getty Images & Osprey Publishing

Pelottomat vastarintataistelijat raivasivat tietä maihinnousulle

Liittoutuneiden joukot hyökkäsivät 75 vuotta sitten Normandiaan ja käänsivät toisen maailmansodan kulun. Lopullinen voitto ei kuitenkaan olisi ollut mahdollinen ilman tuhansia ranskalaisia vastarintataistelijoita, jotka asettivat henkensä alttiiksi jarruttaakseen ja tuhotakseen saksalaistan sotakoneistoa.

perjantai 12. huhtikuuta 2019 teksti HISTORIE

Ranskalainen kilpapyöräilijä Guillaume Mercader harjoitteli 5. kesäkuuta 1944 Normandian rannikolla. Ihailtu urheilutähti oli saanut Gestapolta luvan pyöräillä saksalaisten salaisten puolustusrakennelmien alueella. Saksalaissotilaat vilkuttivat bunkkereistaan iloisesti ohitseen kumarassa polkevalle ranskalaispyöräilijälle.

Saksalaiset eivät tienneet, että Mercader oli kolmen vuoden ajan raportoinut kaikesta näkemästään suoraan Britanniaan, jossa liittoutuneet hyödynsivät saamiaan tietoja suunnitellessaan maailman suurinta maihinnousuoperaatiota – Normandian maihinnousua eli D-Daytä.

>> Juhlista D-Dayn merkkivuotta tilaamalla Historia-lehti ja maihinnousu-erikoisnumero

Samana iltana Mercader sai koodatun viestin, jota hän oli odottanut kuukausia. Liittoutuneiden maihinnousu oli lähellä. Hän kokosi 90 hengestä koostuvan vastarintaryhmänsä, ja yhdessä 50 000 muun La Resistancen naisen ja miehen kanssa hän oli valmis nyt viimeiseen, ankaraan taisteluun saksalaisia vastaan.

Ranskan vastarintaliike auttoi liittoutuneiden joukkoja kukistamaan Saksan vastarinnan Pariisissa.

© Imageselect

Kesällä on kulunut 75 vuotta siitä, kun 175 000 brittiläistä, yhdysvaltalaista ja kanadalaista sotilasta hyökkäsi Normandian rannoille kuolemaa uhmaten ja muuttaen sodankäynnin suunnan.

Liittoutuneiden lopullinen voitto ei olisi ollut kuitenkaan mahdollista ilman niitä tuhansia ranskalaisia vastarintataistelijoita, jotka asettivat henkensä alttiiksi jarruttaakseen ja tuhotakseen saksalaisten sotakoneistoa.

Me HISTORIAssa muistamme merkkivuotta artikkelilla noista tuntemattomista sankareista, jotka räjäyttivät rautateitä, ryöstivät pankkeja ja kävivät sissisotaa natseja vastaan.

Haluatko osallistua merkkivuoden muisteluun?

Eikä siinä vielä kaikki... Kun tilaat lehden nyt, saat sen lisäksi digitaalisen D-Day-erikoisnumeromme osana juhlavuoden tarjoustamme. 

Siitä voit lukea muun muassa sodan suurimmasta harhautusoperaatiosta, jossa saksalaisia houkuteltiin kääntämään huomionsa Normandiasta muualle pumpattavien panssarivaunujen ja tekaistujen armeijoiden avulla.

Erikoisnumerossa kerrotaan tietenkin myös verisistä taisteluista Omaha Beachin kuoleman vyöhykkeellä. Seuraamme tapahtumia hetki hetkeltä niin kiivaisiin taisteluihin osallistuneiden amerikkalaisten kuin saksalaistenkin silmin luotien ja kranaattien viuhuessa ympärillä.

Merkkivuoden tarjoukseen kuuluu ...

  • 2 numeroa Suomen parasta historialehteä: Tieteen Kuvalehti HISTORIAa
  • Digitaalisen erikoisnumeron – ”D-day – Normandian maihinnousu” välitön lukuoikeus
  • HISTORIAN digitaalisen arkiston käyttö – pääset lukemaan lehden 12:ta viimeisintä numeroa
  • Valinnainen lahja – katso vaihtoehdot alta

Kaiken tämän saat hintaan 12,90 euroa – valitsemastasi tilaajalahjasta riippumatta!

Ehkä sinua kiinnostaa...