Numero 4 / 2010

Tutustu Pohjolan natseihin ja viikinkien käyntiin Amerikan mantereella – 500 vuotta ennen Kolumbusta. Lue myös siitä, miten kolmas maailmansota oli puhjeta Kuuban kriisin aikana, ja lähde kiertokäynnille Neron Roomaan.

Viikinkien valloitusretki uuteen maailmaan

Historian tuoreimmasta numerosta pääset lukemaan, miten viikingit saapuivat Amerikkaan. 1960-luvulla norjalaiset harrastaja-arkeologit löysivät pitäviä todisteita viikinkien oleskelusta Amerikassa 500 ennen Kolumbusta. Sen jälkeen on kerätty vähitellen tietoa siitä, miten pohjanmiehet selviytyivät Pohjois-Amerikan karuissa oloissa. Lue, miten viikingit keräsivät turkiksia ja puutavaraa ja rahtasivat nahkoja ja sarvia Euroopan ruhtinaiden hoveihin.

Gutenberg, Pohjolan natsit ja Kadeshin taistelu

Tässä numerossa kerrotaan myös kultaseppä Johan Gutenbergin osuudesta katolisen kirkon mahdin horjumisessa. Gutenbergin kirjapainossa pystyttiin lyhyessä ajassa tuottamaan kirjoja, joiden kopiointi käsin olisi vienyt kuukausia. Vatikaanin vastustajat kykenivät levittämään sanomaansa nopeasti ja saivat sen menemään perille. Kirkko ja Eurooppa jakaantuivat kahtia.

”Pohjola sodassa” -sarjan neljännessä osassa kuvaillaan, miten Adolf Hitlerin pohjoismaiset aatetoverit unelmoivat tuovansa Pohjolaan uuden kansallissosialistisen yhteiskuntajärjestyksen. Heidän mielipiteensä eivät kuitenkaan saavuttaneet niin suurta kansansuosiota, että valtasuhteet olisivat muuttuneet pysyvästi heidän edukseen.

Ennen ajanlaskun alkua 1200- ja 1300-lukujen taitteessa heettiläiset olivat valloittaneet useita Ramesses II:n valtakunnan osia. Ramesses päätti vastaiskuna ottaa hedelmällisen Syyrian haltuunsa, mutta strategiavirheen vuoksi hänen joukkonsa ajautuivat hajalleen juuri ennen kuin hän kohtasi yli 500 heettiläistä sotavaunua. Lue lisää Kadeshin taistelun draamaattisista käänteistä.

Historiavisa

Testaa tietosi taudista ja vaivoista Historian uudessa numerosta. Arvaa ruton piinaaman kaupungin nimi kolmen vihjeen perusteella.

Oluttölkki

Kysy asiantuntijoilta -palstalla kerrotaan muun muassa vuosi, jolloin valmistettiin ensimmäinen oluttölkki, ja esitellään historian uutterimmat sarjamurhaajat.