Numero 3 / 2010

Numerosta 3 voit lukea Gettysburgin taistelusta, sinisen värin historiasta ja Israelin kuuden päivän sodasta. Pääset myös matkalle aikaan, jolloin roomalaiset rakensivat Londiniumin ja portugalilaiset olivat merenkulun valtiaita.

Lontoo oli syrjäseutua

Historia-lehden uudesta numerosta voit lukea, miten takapajuisesta Londiniumista kehittyi aito suurkaupunki. Kaupungin perusti keisari Claudius lähes 2 000 vuotta sitten, ja se oli alun perin suunniteltu sotilasleiriksi. Pian roomalaisten mieli kuitenkin muuttui: kaupungilla pyrittiin vakuuttamaan barbaariset alkuperäisasukkaat roomalaisen kulttuurin ja sivistyksen ylivoimaisuudesta. Kaupunkiin rakennettiin kylpylöitä, käymälöitä ja amfiteattereita gladiaattoritaisteluja varten. Roomalaisajan jäljet näkyvät yhä Lontoon katukuvassa. Tuoreimmassa Historia-lehden numerossa kerrotaan, mistä niitä kannattaa etsiä.

Kuuden päivän sota, Portugali ja Ruotsin kulta

Lue Israelin tehokkaasta kuusi päivää kestäneestä sodasta arabeja vastaan. Focus-operaatiossa israelilaishävittäjät voittivat Egyptin ilmavoimat ja raivasivat tietä maahyökkäykselle.

Monet entisajan tutkimusmatkailijoista olivat Portugalista. Rohkeus ja merenkulkutaito loivat perustan historian ensimmäiselle maailmanlaajuiselle siirtomaavallalle.

Pohjola sodassa -artikkelisarjan kolmannessa osassa käsitellään aikaa, jolloin Kiirunan rautamalmi nousi arvoon arvaamattomaan. Ruotsissa koettiin malmiryntäys 1800-luvun lopulla, kun sen raudasta tuli maailmanmarkkinoilla kysyttyä tavaraa. Kiirunan kaivos osoittautui ratkaisevaksi tekijäksi myös Hitlerin sotasuunnitelmissa.

Värien taisto

Vuosisatojen ajan punainen väri yhdistettiin valtaan, mutta 1100-luvulla sininen valtasi alkoi vallata alaa. Sinisestä tuli vähitellen kuninkaiden suosikkiväri, ja sinisen värin voittokulkua edistivät niin Neitsyt Maria, rutto kuin Ranskan vallankumouskin. Lue lisää uudesta Historiasta.

Oliko Hitlerillä trendikkäät viikset?

Kysy asiantuntijoilta -palstalla kerrotaan muun muassa 1920-luvun partakarvamuodista Saksassa ja roomalaisten alusvaatteiden käytöstä...