Sapeli, rapiiri vai pistooli? 1700- ja 1800-luvun Britanniassa herrasmies joutui tarvittaessa puolustamaan kunniaansa asein. 

© Mammoth Screen Limited

Kaksintaistelu Hyde Parkissa päättyi verilöylyyn

Monet herrasmiehet pitivät miekoilla käytyjä kaksintaisteluja hienostuneena tapana selvittää erimielisyyksiä. Hienostuneisuus oli kuitenkin kaukana marraskuisena aamuna vuonna 1712 Lontoon Hyde Parkissa käydyssä tappelussa.

maanantai 8. huhtikuuta 2019 teksti Jannik Petersen

Kylmänä marraskuisena aamuna 1712 kaksi herrasmiestä oli saapunut Lontoon Hyde Parkiin selvittämään välejään hienostuneena pidettyyn tapaan kaksintaistelulla, kun tapahtumat saivat yllättävän käänteen. 

Paroni Mohun heittäytyi raivosta kihisten vastustajansa herttua Hamiltonin kimppuun. Heidän huutonsa ja aseidensa kilinä houkuttelivat paikalle useita ihmisiä, jotka katsoivat kauhuissaan, kun Mohun sai miekanosuman käsivarteensa ja nivusiinsa. 

Vaikka paronin veri värjäsi nurmikon punaiseksi, hän jatkoi taistelua ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Kohahduttanut kaksintaistelu muutti kaiken

Sitten miehet kävivät yhtä aikaa jälleen rajuun hyökkäykseen. Hamilton iski miekkansa vastustajaansa niin suurella voimalla, että ase upposi Mohuniin kahvaa myöten. 

Pahasti haavoittuneen Mohunin jalat pettivät hänen altaan, mutta ennen kuin hän lyyhistyi maahan, hän ehti vielä iskeä Hamiltonia rintaan.

Taistelu ei ollut vieläkään ohi. Ei suinkaan. Paronin ja herttuan välinen kaksintaistelu päättyi niin skandaalinomaisella tavalla, että sen vaikutukset ulottuivat Britanniassa käytyihin kaksintaisteluihin seuraavan sadan vuoden ajan.

Voit lukea koko tarinan Mohunista, Hamiltonista ja kaksintaistelujen aikakaudesta seuraavasta HISTORIA-lehden numerosta, ja olemme tietenkin laatineet loistavan tarjouksen sinua varten. 

Senkin pelkuri! Vedä aseesi!

Kun tilaat HISTORIA-lehden nyt, saat kaupan päälle digitaalisen erikoisnumeron ”Senkin pelkuri! Vedä aseesi”

Siitä voit lukea Wyatt Earpin kuuluisasta taistelusta Tombstonessa, sukunsa kunniaa puolustavista viikingeistä ja keskiajan kummallisista kaksintaisteluista, joissa esimerkiksi naista vastaan taistelevan miehen piti tasoituksen antamiseksi seistä kuopassa.

Kun tilaat lehden, saat siis: 

  • 3 numeroa HISTORIA-lehteä – ja tietenkin koko tarinan kohtalokkaista kaksintaisteluista.

  • ”Senkin pelkuri! Vedä aseesi” – digitaalisen erikoisnumeron historiallisista kaksintaisteluista. 

  • HISTORIAn digitaalisen arkiston käyttöösi – voit lukea lehden 12:ta viimeistä numeroa netissä.

  • valinnaisen lahjan – esimerkiksi hienot Bluetooth Hi-fi -kuulokkeet.

Kaiken tämän saat hintaan 17,90 – eli säästät 111,85 euroa!

TILAA NYT

Ehkä sinua kiinnostaa...