Lentävät tappajat: 150 vuotta sotalennokkeja
Houkuttimia, lentäviä vakoojia ja näkymättömiä tappajia – lennokkeja on käytetty moniin tehtäviin, myös sotilastarkoituksiin, kauemmin kuin uskoisi.

Kandahar, Afganistan 7.10.2001. Vajaa kuukausi New Yorkin WTC-iskujen jälkeen.
Sanat: ”Cleared to fire.” kaikuvat radiosta, ja amerikkalainen Hellfire-ohjus laukaistaan kohteeseensa.
Isku tulee viholliselle täytenä yllätyksenä, ja ensimmäiset viralliset lennokin ihmisuhrit kirjataan historiankirjoihin.
...
Muutamaa tuntia ennen ohjuksen iskeytymistä kohteeseensa amerikkalaiset tutkijat ovat löytäneet ja tunnistaneet korkea-arvoisimman talibanjohtajan Mullah Mohammed Omarin. Nyt amerikkalaisilla on mahdollisuus vahingoittaa vihollista tehokkaasti – jo ennen kuin sota terrorismia vastaan on virallisesti alkanut.
Viestintäkatko, jonka syytä ei tähän päivään mennessä ole saatu selvitettyä, saa kuitenkin aikaan sen, että lennokin hyökkäys ei kohdistu rakennukseen, jossa Omar on, eikä lennokki odota, että tämä tulee ulos. Sen sijaan ohjus lentää viheltäen suoraan rakennuksen edustalle pysäköityyn ajoneuvoon, ja useita Omarin henkivartijoita kuolee räjähdyksessä.
Omar itse useiden muiden talibanjohtajien kanssa syöksyy ulos rakennuksesta. He pakenevat kukin eri suuntaan, ja Omar onnistuu pysymään piilossa amerikkalaisilta, kunnes kuolee tuberkuloosiin vuonna 2013.
Vaikka isku epäonnistui karmealla tavalla, siitä tuli ensimmäinen monista, ja se oli uuden ajan ja aivan uudenlaisen sodankäynnin alku.
Miehittämättömien ilma-alusten käyttö sodassa sen sijaan ei ole mitään uutta. Niiden varhaisimmat esimerkit löytyvät itse asiassa yli 150 vuoden takaa.
Aiemmin testaamaton CIA:n ohjaama Predator-tyypin lennokki, joka kantaa peräsimessään numeroa 3034, partioi ilmatilaa sen rakennuksen yläpuolella, johon Omar on juuri astunut. Nyt isku on enää ajan kysymys.