EUROOPPA LIEKEISSÄ – Britannian kohtalonhetket

Heinäkuussa 1940 brittiläisellä imperiumilla oli kaikki pelissä. Ranska oli antautunut, Tanska ja Norja oli miehitetty, Luftwaffe oli maailman nykyaikaisin ilma-ase, ja nyt Hitler uhkasi valloittaa Britteinsaaret. Britannian kukistumista oli estämässä vain joukko niukasti koulutettuja lentäjiä ja aivan liian pieni määrä lentokoneita. Seuraamme lentäjien taisteluja Kanaalin yllä ja kuulemme silminnäkijöiden kertovan Britannian kohtalonhetkistä.

Tunnistin Messerschmitt-hävittäjäkoneiden kirkkaankeltaiset nokat niiden lentäessä pommikoneiden molemmin puolin. Taivas oli täynnä koneita, sillä niitä lensi kerroksittain satoja metrejä korkeana parvena. Ne lensivät suoraan meitä kohti horisontin yllä ja alla vaappuen. Hyvä Jumala... 21-vuotias hävittäjälentäjä John Beard Hurricane-koneessaan Lontoon yllä syyskuussa 1940

RAF:n lentäjä John Thomson ei antanut Spitfire-hävittäjänsä moottorin voimakkaiden värähtelyjen häiritä keskittymistään. Hän piti saksalaisen pommikoneen tähtäimessään, veti henkeä ja painoi konekivääriensä liipaisinta.

Brittilentäjä ampui varman sarjan, ja pian yksi saksalaiskoneista irtosi muodostelmasta ja syöksyi kohti alla odottanutta synkkäsävyistä merta.

2. verdenskrig EIF 2106

Brittihävittäjät kävivät usein päivittäin kiivaita taisteluja saksalaisten hävittäjien saattamia pommikoneita vastaan.

© Imageselect

Kesällä 1940 taivas Englannin kanaalin ja Etelä-Englannin yllä oli ankarien ilmataistelujen näyttämönä.

Yhä uudelleen piti sankarillisesti taistelevien brittihävittäjien nousta siivilleen häätääkseen saksalaiset pommikoneet ja taistelukoneet takaisin natsien miehittämälle mannermaalle.

Raivatakseen tietä Britannian miehitykselle Hermann Göring oli määrännyt Luftwaffen pommittamaan hajalle brittien ilmavoimat, RAF:n.

Lisäksi saksalaiset pommituslaivueet vaanivat armotta kaikkia merillä kulkevia saattueita näännyttääkseen britit antautumiseen.

Lue kaikki brittien taistelusta Luftwaffea vastaan uuden kirjasarjan Eurooppa liekeissä osasta 6: Britannian kohtalonhetket.

Natsit aliarvioivat täysin brittien puolustusvalmiuden. Etenkin erittäin tehokkaan tutkajärjestelmänsä ansiosta britit pystyivät taistelemaan voitonvarmoja Saksan ilmavoimia vastaan ja tuottamaan niille suuria tappioita.

Brittien sinnikäs puolustus sai Göringin toistuvasti vaihtamaan strategiaa ja osoittamaan uusia pommituskohteita. Britannia kesti kaiken järkkymättä.

2. verdenskrig EIF 2106

Vain 10 minuutin kuluttua siitä, kun tutka oli havainnut saksalaiskoneet, brittilentäjät olivat hävittäjissään taivaalla.

© Getty Images

Saksan käydessä ilmasotaa Britannian yllä britit iskivät yllättäen vastaan.

Brittiläiset pommikoneet jylisivät yön pimeydessä katulyhtyjen valaisemaan Berliiniin ja pudottivat kaupunkiin pommisateen.

Saksan väestö järkyttyi täysin. Ja natsit, jotka olivat julistaneet, ettei Berliiniin koskaan pudotettaisi yhtään pommia, joutuivat naurunalaisiksi.

2. maailmansota EIF 2106

Britit saattoivat seurata pommikoneiden syvälle Saksaan tekemiä iskuja Lontooseen ripustetuista julisteista.

© Ministry of Information Photo Division Photographer

Tutkajärjestelmän ja hävittäjien puolustaessa sitkeästi brittien ilmatilaa Luftwaffea vastaan brittien pommituslennot Saksaan jatkuivat kesän läpi.

Kaikkialla Saksassa tehtaita, lentotukikohtia, rautateitä ja voimalaitoksia räjähteli pommitusten kourissa.

Syyskuun puolivälissä Hitler oli menettänyt uskonsa siihen, että Luftwaffe voi raivata tien Britannian miehitykselle, ja suunnitelmia siirrettiin epämääräiseen tulevaisuuteen.

Sen sijaan brittien piti saada tuntea Luftwaffen armoton kosto. ”Pommittakaa Britannian kaupunkeja! Pommittakaa Lontoota!” kuuluivat käskyt.

Saksan ilmavoimat panivat kaiken peliin terroripommittaakseen Britannian kaupunkeja yön suojissa. ”Blitz” oli käynnissä, ja se aloitti Britannian ilmataisteluissa uuden verisen ajanjakson.

Sodan viimeiset silminnäkijät

Colin Bell piti itseään kokeneena lentäjänä lähtiessään 22-vuotiaana ensimmäiselle pommituslennolleen Saksaan, mutta Saksan rajun ilmatorjunnan kohtaaminen sai hänet silti paniikkiin.

Ja hyvästä syystä. Vain joka neljäs liittoutuneiden pommituslentäjistä säilyi tehtävässään paria vuotta kauemmin hengissä.

2. maailmansota EIF 2106

Colin Bell (s. 1921) näki läheltä taistelun Britanniasta ja päätti ryhtyä Royal Air Forcen lentäjäksi. Häntä koulutettiin lentotukikohdissa USA:ssa, ennen kuin hän palasi Englantiin ja osallistui Saksan yllä 50 pommituslentoon. Niistä 13 kohdistui vahvasti suojattuun pääkaupunkiin Berliiniin.

© Wikimedia Commons

Ilmatorjunta oli suurin vaara

Lensin Mosquito-pommikonetta, ja tarkoituksemme oli päästä nopeasti kaupungin ylle, pudottaa maalinvalaisuammuksia ja pommeja ja päästä pian pois.

Opimme nopeasti, että ilmatorjunta oli meille Mosquito-pommittajille suurempi vaara kuin vihollisen lentäjät – suihkukoneita lukuun ottamatta. Saksan potkurikoneet pääsivät vain harvoin lähellekään meidän nopeita koneitamme.

Jokainen saksalaista kohdetta lähestynyt kone sai kuuman vastaanoton, mutta Berliini oli omaa luokkaansa. Sitä ympäröivät sadat valonheittimet, ja ilmatorjuntatykkejä näytti olevan tuhansittain.

Parin sekunnin kuluessa ne olivat laskeneet etäisyytemme ja suuntamme ja olivat lämmitelleet aseensa. Sitten ne alkoivat tulittaa meitä. Hyvin voimakkaasti ja hyvin täsmällisesti. Kaikki vain välkkyi ja jylisi.

Olimme kauhuissamme...

Lue myös:

2. maailmansota EIF 2106
© Shutterstock, Kessell/War Office Second World War Official Collection/The Imperial War Museum

Britannia piti miehittää

Natsien Ranskasta saavuttaman salamavoiton jälkeen Hitler määräsi laivaston ja maavoimat valmistautumaan maihinnousuun Britteinsaarille. Operaatio Merileijonassa piti 260 000 saksalaissotilaan rynnätä maahan etelästä, päästä valtaan kuukaudessa ja perustaa raaka sotilasdiktatuuri.

2. maailmansota EIF 2106
© Getty Images

Tutka ratkaisi ilmasodan

1930-luvulla brittiläinen insinööri havaitsi, että lentävät koneet häiritsivät radiosignaaleja. Jo muutamaa vuotta myöhemmin aina Doverin kalkkikivikallioilta Walesiin asti kohosi tutkamastoja, jotka muodostivat Britannian ympärille näkymättömän radioaaltojen muurin. Sen ansiosta britit pystyivät vain 10 minuutissa saamaan taisteluvalmiit hävittäjät siivilleen kohtaamaan hyökkäävät koneet.

2. maailmansota EIF 2106
© Getty Images

Blitz Lontoon yllä

Syyskuun 7. päivänä 1940 Lontoon yllä kuului pahaenteinen ulvonta. Saksalaiset pommikoneet lähestyivät pääkaupunkia, ja pian tonneittain pommeja putoaisi taloihin, satama-alueille, kaduille ja kujille. Luftwaffe oli aloittanut Blitziksi kutsutun Lontoon suurpommituksen, missä saksalaislentäjät seuraavien 57 vuorokauden aikana yrittivät tappaa mahdollisimman paljon siviiliväestöä.