AKG/Ritzau Scanpix
Punainen risti-työntekijät kuljettavat espanjantaudin uhreja

Taistelua tappajavirusta vastaan – 102 vuoden välein

Koulut suljetaan, tapaamiset kielletään, lähikontakteja käsketään välttämään. Kuulostaako tutulle? Samat kiellot, joiden avulla koronaviruksen leviämistä yritetään hillitä, olivat käytössä myös vuonna 1918, kun espanjantauti puhkesi. Tuolloin ihmiskunnan yhdessä pahimmassa pandemiassa sai surmansa 50–100 miljoonaa ihmistä. Nykyisin nopea kommunikaatio ja nykyaikainen lääketiede takaavat sen, että koronaviruksella on vastassaan paljon taisteluvalmiimmat joukot kuin ne, jotka joutuivat ottamaan vastaan espanjantaudin hyökkäyksen.

Kansasissa Yhdysvalloissa sijaitsevassa sotilassairaalassa oli 2 000 vuodepaikkaa, mutta nyt siellä makasi 8 000 kuumeista potilasta olkapäät kiinni toisissaan henkeään haukkoen.

Kuten tuhannet muut ihmiset he olivat joutuneet maailmalla riehuvan viruksen kouriin, eivätkä lääkärit osanneet auttaa. Kun potilaita kuoli joukoittain, lääkärit pystyivät vain hieman helpottamaan vielä elossa olevien tilaa.

Pandemia raivosi pahimmillaan. Vuosi oli 1918.

Hätäsairaala espanjantaudin aikana vuonna 1918

Hätäsairaala Camp Funstonissa, Kansasissa Yhdysvalloissa espanjantaudin riehuessa vuonna 1918.

© US Army

Vuodesta 1918 on kulunut yli 100 vuotta. Sinä aikana maailma on säästynyt tappavilta pandemioilta.

Sata vuotta sitten espanjantauti katosi itsestään vietyään ensin hautaan noin viisi prosenttia maailman väestöstä. Vuonna 2019 alkoi kuitenkin uuden rajun pandemian siemen itää, ja nyt se on lamauttanut koko maailman.

Nykyisin virukset leviävät supernopeasti lentoliikenteen vanavedessä. Virus valloitti maailman 550 miljoonakaupunkia muutamassa viikossa.

Jos koronaviruksen aiheuttama kuolleisuus olisi yhtä korkea kuin espanjantaudissa, se tappaisi satoja miljoonia ihmisiä. Niin paha tilanne ei kuitenkaan ole.